Grote verrassingen

Wimbledon 2013 is tot nu toe het toernooi van twee enorme verrassingen: de verliespartijen van Rafael Nadal en Roger Federer in de eerste en tweede ronde. Aanleiding om even in het verleden te duiken. Wanneer hadden we eerder zulke grote verrassingen?

1. Sandy Mayer v Ilie Nastase, 4e ronde 1973

1973 was het jaar waarin 79 spelers van de ATP Wimbledon boycotten. Aanleiding was een schorsing door de Joegoslavische tennisbond van Nicci Pilic, die niet kwam opdagen voor een Davis Cupwedstrijd. Die schorsing werd overgenomen door de International Lawn Tennis Federation, waardoor Pilic ook niet op Wimbledon mocht spelen. De spelersvakbond ATP pikte dat niet en ging over tot de boycot.

Het deelnemersveld was door de boycot het meest onbeduidende ooit. Van de topspelers deed alleen Ilie Nastase mee. Die had de US Open van 1972 gewonnen en voorafgaand aan Wimbledon Roland Garros. Nastase was op dat moment op de toppen van zijn kunnen en de overweldigende favoriet. Echter, Nastase verloor in de vierde ronde in vier sets van Sandy Mayer. Borg en Connors waren toen nog onbekende deelnemers, die beiden in de kwartfinale sneuvelden. Gravelspecialist Jan Kodes won het toernooi.

2. Peter Doohan v Boris Becker, 2e ronde 1987

Becker was in 1985 de jongste speler ooit die Wimbledon won, in de finale tegen Kevin Curren. In 1986 verdedigde hij zijn titel met succes, na winst in de finale op Ivan Lendl. Becker was een grasspeler bij uitstek, die zeven keer de finale haalde op Wimbledon. Doohan echter speelde de wedstrijd van zijn leven en won in vier sets. Droogjes zei Becker na afloop: “there wasn’t a war, nobody died. I just lost a tennismatch”.

3. Andrei Olhovsky v Jim Courier, 3e ronde 1992

In 1992 was Jim Courier de nummer 1 van de tenniswereld. Hij won dat jaar de Australian Open en Roland Garros. Courier was een baseliner, die vooral op hard court goed speelde. Wimbledon was begin jaren 90 nog het domein van de serveerders en volleerders, zoals Cash, Edberg en Becker. Toch was Courier dat jaar een van de favorieten. Maar in de 3e ronde verloor hij in vier sets van Olhovsky. Agassi won in de finale van Ivanisevic. Het jaar erop zou Courier de finale halen.

Een enorme verrassing die er net niet kwam, vond plaats in 2010. Zesvoudig winnaar en titelverdediger Roger Federer mocht het toernooi op maandag op Centre Court openen tegen Alejandro Falla. Een onbekende Colombiaan. Falla kwam twee sets tegen nul voor en serveerde voor de wedstrijd. Maar Federer hervond zich, kantelde de wedstrijd en won in vijf sets.

2 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s