Het tijdperk Federer

In het commentaar op de BEEB (zie eerder op dit blog) wordt hij weer een keer opgeworpen: de vraag of het tijdperk Federer voorbij is.

We worden er, net als Federer zelf waarschijnlijk, een beetje moe van! Iedere keer dat Federer een belangrijke wedstrijd verliest, wordt de vraag overal weer gesteld. Wij stellen voor dat wij, tennisfans en dus ook Federer-fans, ons daar niet langer mee vermoeien. Zonde van de energie! Laten we in plaats daarvan genieten van Federer zolang hij nog speelt en zolang hij ons betovert met zijn brille.

Maar we gaan toch even op de kwestie in, omdat het belangrijk is dat er een tegengeluid klinkt.

Tijdperk al lang voorbij
Om te beginnen: Het tijdperk Federer is al lang voorbij! Dat tijdperk liep namelijk van juli 2003, toen Federer voor het eerst Wimbledon won, tot en met de US Open van 2007, toen Federer in de finale won van Novak Djokovic. Tijdens de Australian Open van 2008 verloor Federer in de halve finale van Djokovic, in de finale van Roland Garros 2008 van Nadal (weet u nog: 6-1, 6-3, 6-0!) en op Wimbledon 2008 …. afijn, die herinnert u zich ook nog wel.

In de genoemde periode was Federer de heerser van het tennis. Hij won in die jaren 12 van zijn 17 grand slamtitels en stond onafgebroken op de eerste plaats van de wereldranglijst. Vaak met een enorm groot puntenverschil met de nummer 2. In 2004, 2006 en 2007 won hij bovendien drie van de vier grand slamtoernooien. Dat was het tijdperk!

Federer wint nog Grand Slams
Dat tijdperk eindigde dus eind 2007, ondanks dat Federer daarna nog even nummer 1 van de wereld bleef (en die positie twee keer terug veroverde). Maar is ook de periode van Federer als wereldtopper en grand slamwinnaar ten einde, zoals sommigen stellen? Wij zeggen: nee! Wij voorspellen dat Roger Federer in de komende pakweg twee jaar nog een of twee grand slamtitels wint.

In 2005, midden in zijn tijdperk, won Federer in de halve finale van de Tennis Masters Cup met 6-0 6-0 van Gaston Gaudio. Wij constateren: Federer is sindsdien alleen maar beter geworden!

Bekijk de video en oordeelt u zelf. Neemt u wel in ogenschouw dat deze video de hoogtepunten van de wedstrijd laat zien. De hele partij is ook op Youtube te vinden (en duurt slechts 45 minuutjes).

Roger Federer heeft zich ook in de herfst van zijn carriere nog weten te verbeteren. Hij is meegegroeid met het nivo van jongere concurrenten, zoals Nadal, Djokovic en Murray. Alle anderen is hij voor gebleven. Zijn tijdperk is voorbij, maar Federer zal nog meer grand slams winnen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s