Nadal en de wereldranglijst

Het is een regelmatig terugkerende gebeurtenis: Rafael Nadal die kritiek heeft op de wijze waarop de wereldranglijst tot stand komt. Zie bijvoorbeeld bijgaand artikel op NU.sport.nl

MasterTennis gaat in op zijn argumenten.

Ranglijst over 2 jaar
Nadal wil dat de wereldranglijst op basis van de resultaten over twee jaar wordt opgemaakt, in plaats van over een jaar. Het publiek zou het rankingsysteem dan beter begrijpen. “Vandaag de dag snapt niemand er iets van”.

Onzin, natuurlijk. Om te beginnen is het systeem simpel. Per toernooi zijn er punten te verdienen. Die punten hou je totdat hetzelfde toernooi het volgende jaar weer plaatsvindt. Je oude punten komen dan te vervallen en worden vervangen door de punten die je in de nieuwe editie van het toernooi vergaart. Dat is het simpele, voor iedereen te begrijpen principe.

Deze systematiek wordt niet makkelijker te begrijpen als de ranking wordt bepaald door resultaten over een periode van twee jaar. Integendeel! Door een jaar langer terug te moeten kijken, wordt het rankingsysteem juist ingewikkelder.

Ranking gaat te snel achteruit
Verder zegt Nadal over een systeem over twee jaar: “als je een keer verliest, gaat niet meteen je ranking naar beneden”. Oftewel: als je in het huidige systeem een keer verliest, gaat je ranking meteen naar beneden.

Ja, natuurlijk gaat je ranking dan naar beneden! Dat is ook de bedoeling van het systeem. Verliezers dalen op de wereldranglijst, winnaars stijgen. Zo hoort het te zijn. Bovendien: ook bij een rankingsysteem over een periode van twee jaar daalt je ranking bij verlies. Alleen wat minder snel. Maar dat moeten we niet willen, als tennissers en tennisfans. Verlies en winst moeten direct invloed hebben op de wereldranglijst.

Voor het huidige systeem is nog een argument: We leven in een wereld waarin een periode van een jaar meestal een cyclus vormt. Iedereen is eens per jaar jarig, we doen ieder jaar belastingaangifte en Wimbledon wordt een keer per jaar gespeeld. En ook wordt het tennisseizoen jaarlijks afgesloten met de World Tour Finals. Kortom, een ranglijst die op basis van de resultaten over een jaar wordt opgesteld, is het meest logisch.

http://www.nusport.nl/roland-garros/3489240/nadal-straks-ben-boeman.html

3 comments

    1. Nadal zegt het niet vanwege zijn blessures! Hij wil gewoon dat de spelers op de tour meer rustmomenten in hun schema kunnen opbouwen, zonder dat dat ten koste gaat van hun ranking.

  1. Nou, ik vind dat Nadal gelijk heeft hoor! Over 1 jaar kun je geen representatieve ranglijst opstellen. En bij golf is de ranglijst ook gebaseerd op twee jaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s