Time violation, warning mister Del Potro

In zijn partij van gisteren tegen Feliciano Lopez kreeg Juan Martin del Potro een tweede waarschuwing wegens tijdsoverschrijding. Als straf moest hij een tweede service slaan. Del Potro was woedend. Maar de scheidsrechter had gelijk.

Handdoekje, ballen, stuiteren
Tijdens de wissel na de desbetreffende game discussiëerde Del Potro nog even verder met de umpire over het incident. Die verklaarde waarom Del Potro de straf kreeg: Je vraagt eerst je handdoek, vraagt daarna vier ballen, geeft er twee terug, je wandelt wat rond de baseline en gaat dan ook nog een paar keer met de bal stuiten voordat je serveert. ‘Je neemt gewoon teveel tijd!’.

Nogmaals: de scheidsrechter had gelijk! Spelers zijn tegenwoordig veel te lang bezig tussen de punten, door voortdurend handdoekjes te vragen en andere rituelen af te werken. Del Potro is geen uitzondering.

De ATP heeft aangekondigd scherper te zullen letten op tijdsoverschrijdingen. De eerste keer krijgt de serveerder een waarschuwing. Bij alle volgende overschrijdingen moet hij een tweede service slaan.

Klok
Sommige tennisvolgers pleiten voor een klok die tussen de punten aftelt. Spelers zouden aan het volgende punt moeten beginnen voordat de klok op 0 staat. Ondertussen kan iedereen meekijken of de spelers zich aan de tijdslimiet van 25 seconden (20 tijdens Grand Slams) houden.

MasterTennis vindt dat geen goed idee. Een klok is leuk bij basketbal, waar men moet schieten voordat de klok op 0 staat. Dat zorgt voor een climax. Bij tennis zou een dergelijke klok kunnen leiden tot rumoer in het publiek, terwijl het juist de bedoeling is dat het publiek stil wordt als de spelers aan een punt gaan beginnen.

Controleren en straffen
Wij zijn er voorstander van dat umpires scherp letten op tijdsoverschrijdingen en deze consequent(er) bestraffen. En vooral zijn we er voorstanders van dat spelers ophouden met overdreven gedoe met handdoekjes, ballen vragen en andere rituelen.

2 comments

  1. Mastertennis moet letterlijk en figuurlijk wel meegaan met de tijd. Het eindeloze gedrentel en gedoe na een gespeeld punt moet worden aangepakt. Daar waar in de sport technische hulpmiddelen kunnen worden ingezet moet dat gebeuren.

    Het grote voordeel van de klok is dat die objectief is en niet leidt tot discussie met de umpire. Als de 20/25 seconden voorbij zijn zonder dat met de service is begonnen is het automatisch een waarschuwing/punt voor de tegenstander. Geen discussie mogelijk.

    De klok bevordert de snelheid van het spel en het publiek is er ook zo aan gewend. Ik zou beginnen met een proef bij de eerstvolgende wedstrijd tussen del Potro en Nadal.

  2. MasterTennis is nog niet overtuigd. Want wat als een rumoerig publiek de oorzaak is van vertraging en tijdsoverschrijding? Mensen die nog naar hun stoeltje zoeken? Of een trage ballenjongen? Moet een speler daarvoor gestraft worden? Inderdaad: het gedoe moet (hard) worden aangepakt! Maar daar hebben we een umpire voor, die dat prima zou moeten kunnen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s