Federer, Ali en Maradona

Ok, het is mogelijk een vreemd moment om te verwijzen naar een (oud) literair stuk over Federer. Juist op de dag dat Nadal laat zien dat hij de baas is in tennisland met een tweede Masterstitel in twee weken tijd (Cincinatti). Maar aan de andere kant, waarom niet. Beschouw het als een eerbetoon aan een vervlogen tijd. De tijd dat Federer de absolute heerser was op de ATP. In de link vind je een uitgebreid stuk van de hand van David Foster Wallace. Een Amerikaanse schrijver die in 2006 dit stuk publiceerde in de New York Times. Foster Wallace behoorde in zijn jeugd tot de tennistop, hij weet waar hij over praat en hij kan schrijven. Heel goed schrijven. Een aangenaam verschil met veel stukjesschrijvers die we kennen in de tennisjournalistiek. Al moet MasterTennis er ook weer niet aan denken dat alle stukken van deze lengte en opbouw zijn. Wrang detail: in 2008 later verhing hij zichzelf, hij leed aan ernstige depressies.

Federer en Ali
Ik zal het zeer lange stuk niet proberen samen te vatten, maar de schrijver plaatst RF in het rijtje ultieme sporters…Jordan, Maradona, Ali en Gretzky. En beschouwt ook nog even de ontwikkeling van 40 jaar toptennis, de komst van het powertennis en natuurlijk de zegeningen van RF voor ‘mens tennis’. Maar toch een quote om iets te laten zien van de kwaliteit van het stuk: ‘For it is, still, in 2006, very much the power-baseline era: Roger Federer is a first-rate, kick-ass power-baseliner. It’s just that that’s not all he is. There’s also his intelligence, his occult anticipation, his court sense, his ability to read and manipulate opponents, to mix spins and speeds, to misdirect and disguise, to use tactical foresight and peripheral vision and kinesthetic range instead of just rote pace — all this has exposed the limits, and possibilities, of men’s tennis as it’s now played.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s