De US Open: Hawkeye, Nadal, Blake

De US Open is bezig aan de tweede dag. MasterTennis bespreekt gedurende het toernooi de opvallende zaken. Vandaag onder andere de ergernissen die spelers vaak oproepen als ze hawkeye aanvragen. 

It was close
Gisteravond, de wedstrijd tussen Ivan Dodig en Fernando Verdasco. Dodig slaat een service die uit gegeven wordt. Hij twijfelt, loopt richting het net en tuurt naar de plek waar de bal stuitte, in de hoop een afdruk te zien. Onderweg schieten zijn ogen richting coach. Uiteindelijk vraagt Dodig de umpire hoe hij de bal zag. Die antwoordde: ‘it was close’. Vervolgens vraagt Dodig hawkeye aan.

Eerder op dit blog pleitte MasterTennis voor consequenter en strenger optreden door umpires tegen traag spel. Dat zien wij ook graag tegen spelers die lang wachten met het raadplegen van hawkeye. Je doet het meteen of je hebt je kans verspeeld! We willen ook geen umpires meer horen zeggen ‘it was close’. Eigenlijk zeggen ze daarmee ‘ik weet het eigenlijk niet zeker, vraag het maar aan hawkeye’. Als MasterTennis de hoofdscheidsrechter was, zou de instructie aan umpires helder zijn: maximaal 5 seconden om hawkeye in te schakelen. En vragen spelers de umpire wat hij ervan denkt, dan zou het standaard antwoord moeten zijn: ‘the ball was called out’.

Nadal
Het was overigens jammer dat Verdasco de partij verloor. Hij stal de show met snoeiharde forehands en ontelbaar veel winners. Maar helaas, het aantal onnodige fouten was nog groter.

In de derde ronde had Verdasco het Rafael Nadal moeilijk kunnen maken. Hoewel het de vraag is of er uberhaupt wel iemand is die het Nadal moeilijk kan maken, laat staan van hem winnen. Een aantal zaken valt op aan het spel van Nadal: hij serveert erg goed en staat dichter op de baseline dan we van hem gewend zijn. En doordat hij meer naar voren speelt, speelt hij aanvallender en houdt hij de punten korter. Dat laatste is weer goed voor zijn knie. Als Nadal niet tegen fysieke ongemakken aanloopt (normaal gesproken zegt men dat hypothetisch over een favoriet; bij Nadal is het een reële dreiging), is hij de torenhoge favoriet voor de eindoverwinning.

James Blake
Deze US Open is het laatste toernooi van James Blake. Een mooi verhaal, die Blake: sympathieke kerel, fraaie tennisser en overwinnaar van een bizarre en levensgevaarlijke blessure. In 2005 botste hij tijdens een training in Rome tegen een netpaal en brak zijn nek. Hij raakte deels verlamd. Gevreesd werd voor blijvende verlamming. Een terugkeer op de tennisbaan leek uitgesloten. Maar James herstelde wonderwel, keerde terug op de baan en speelde op de US Open van 2005 de kwartfinale tegen Andre Agassi. Volgens velen de beste wedstrijd van dat jaar. Hieronder een filmpje van het slot van die partij.

De Nederlanders
Inmiddels zijn Thiemo de Bakker en Robin Haase exit op de US Open. Haase heeft zijn goede reeks van de afgelopen weken niet kunnen voortzetten. Jammer, want we hadden van Robin verwacht dat hij zou laten zien dat hij een aanstaand top 30 speler is. Niet dus. Of voorlopig niet?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s