Doublefault that game away

Het slot van onze serie over memorabele US Open partijen. Eerder schreven we over Manuel Orantes, die matchpoints overleefde en vervolgens de US Open van 1975 won. Wie was de laatste speler die dat ook deed? Inderdaad, Novak Djokovic in 2011. MasterTennis kan zich voorstellen dat Roger Federer nog steeds slapeloze nachten heeft van het eerste matchpoint.

Het jaar van Djokovic
Iedereen weet het nog wel, maar toch: 2011 was het jaar van de doorbraak van Novak Djokovic. Hij begon het jaar met 41 overwinningen op rij en had onder andere de Australian Open en Wimbledon gewonnen. Hij begon aan de US Open als de nieuwe nummer 1 van de wereld. Saillant was dat de winnende reeks van Djokovic dat jaar in de halve finale van Roland Garros was beëindigd door… Roger Federer. Daar stond tegenover dat Djokovic in 2010 in de halve finale in New York had gewonnen van Federer. Na twee matchpoints te hebben overleefd!

Federer stond ondertussen al een tijdje droog. Sinds de Australian Open 2010 had hij geen Grand Slamtoernooi meer gewonnen. Zijn halve finale-reeks in Grand Slams was inmiddels een QF-streak geworden. En twee maanden voor de US Open had Federer een pijnlijke nederlaag moeten incasseren tegen Tsonga op Wimbledon, na 2-0 voor in sets.

Dubbel fout
Federer begint de wedstrijd goed en komt ook nu met 2-0 in sets voor. Maar Djokovic pakt de twee volgende sets vlotjes. In de vijfde set herpakt Federer zich en breekt Djokovic op 4-3, waarna hij voor de wedstrijd serveert. Het filmpje begint bij 15-15 in die game. Business as usual, zo lijkt het. Tot 40-15. Djokovic slaat een winnende return, uit ballorigheid -zo lijkt het. En Federer is het kwijt. Drie forehand missers later heeft Djokovic een tweede breakpunt. Dan volgt de dubbel fout. ‘Did we really just see Roger Federer doublefault that game away’? Het afgrijzen druipt van het gezicht van Federer. De wedstrijd is gespeeld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s