Wereldbanen: Foro Italico (1)

Je hebt spelers, rackets, publiek en dan de arena’s waarin ze spelen. En juist over die arena’s gaan we hier praten. In een lange serie bezoeken we mooiste tennisstadions van de wereld. Permanent of tijdelijk (de beroemde Müller-pier, Davis Cup). Wat maakt ze bijzonder? Wat is het verhaal? MasterTennis begint bij het laatste toptoernooi dat we hebben bezocht: Rome.

Marmer
Het Foro Italico is het park waar elk jaar het Masters-toernooi van Rome wordt gehouden. Een park dat tennis ademt. Een gigantisch centre court is de blikvanger. Hoog, groot en indrukwekkend, maar niet de arena waar we in de serie Wereldbanen bij stilstaan. Nee, het gaat over de baan in de schaduw van het grote stadion. Hier ligt een intieme arena waar plaats is voor zo’n drieduizend man (?). De baan en tribunes lijken in een soort kuil te liggen waar een belangrijk deel van de banken uit marmer zijn gehouden – we zijn in Rome. Als je plaats neemt dan kun je niet anders dan even omhoog kijken. Marmeren beelden (van sporters), afgewisseld met cipressen maken het beeld compleet. We gaan zitten met een strakke espresso in onze handen en kijken naar twee toptennissers.

Vriendin
Want een stadion is natuurlijk pas onvergetelijk als er iets wordt geboden dat blijft hangen. In 2012 was de partij van Berdych tegen Almagro daarvoor verantwoordelijk. Beide heren behoren zeker niet tot het meest sympathieke deel van het circuit. Al is shotmaker Almagro altijd een feest om naar te kijken, Berdyck niet meer dan een hardwerkende baseliner die altijd ver komt (maar nooit een slam zal winnen). Afijn, de twee doen er alles aan om elkaar te provoceren en spelen ondertussen een heerlijke pot graveltennis in een onvergetelijk decor. O ja, een detail, maar niet onbelangrijk voor het volledige plaatje. De schitterende vriendin van Berdych speelt haar rol op de eerste rij als spelersvrouw-met-zonnebril met verve. Ook dat past in Rome (en zeker niet in Rosmalen).

Eindeloze serie
Zoals aangekondigd, dit moet een eindeloze serie van verhalen en mooie beelden worden. Weet jij een tenniswalhalla? Geef het door, bijvoorkeur met je verhaal en foto. Nog iets: heb je een foto van bovenstaande baan met een herenpartij…dan ontvangen we die graag, want dit is inderdaad niet Almagro tegen Berdych.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s