Vernieuwingen op de ATP Tour

Stilstand is achteruitgang. Dat geldt ook voor de tennissport. De KNLTB heeft aangekondigd een aantal competitieregels in Nederland te willen gaan veranderen. En ook de ATP zal bij tijd en wijle vernieuwingen moeten invoeren om de World Tour aantrekkelijk te houden voor het publiek, de sponsoren en de televisiekijkers. Uiteraard rekeninghoudend met de belangen van de spelers. MasterTennis bespreekt een aantal mogelijke vernieuwingen. Met natuurlijk de uitnodiging aan onze lezers om mee te praten en te stemmen, o.a. via de poll onderaan dit artikel.

Typen banen
Rafael Nadal is voorvechter van minder toernooien op hardcourt en meer op gravel. Volgens hem zijn de vele wedstrijden op hardcourt te belastend voor de gewrichten van spelers, wat leidt tot blessures. Roger Federer pleit ondertussen voor meer toernooien op snellere banen. MasterTennis gaat niet mee in de mening van Nadal. De moderne schoenen dempen en veren prima en de spelers van tegenwoordig zijn fit genoeg om veel tennis op hardcourt aan te kunnen. Er zijn dan ook nauwelijks tot geen voorbeelden van spelers die fysiek hinder hebben van het spelen op hardcourt –behalve Nadal zelf.

MasterTennis is wél voorstander van meer snelle banen. In de loop der jaren is de snelheid van de verschillende ondergronden genivelleerd. Het gras van Wimbledon speelt als een hardcourt baan en het hardcourt van de Australian Open is bijna net zo traag als gravel. Als gevolg daarvan zien we op alle baansoorten hetzelfde baselinespel. De (her)introductie van meer snelle banen zal meer afwisseling brengen en geeft aanvallend ingestelde spelers (shotmakers en serve & volleyspelers) meer kansen dan op de huidige banen. Dus: maak de grasbanen en een deel van de hardcourt banen weer sneller en herintroduceer tapijt als ondergrond.

Lengte seizoen, Davis Cup
De duur van het tennisseizoen wordt door velen te lang bevonden. Ook dat zou de spelers teveel belasten. Voor topspelers loopt het seizoen nu van begin januari tot en met de World Tour Finals begin november. Maar het seizoen kent voor de (top)spelers desgewenst wel een aantal trainings- en rustperiodes. Bijvoorbeeld tussen Wimbledon en de Rogers Cup en tussen de US Open en de Shanghai Masters. Anders is dat voor de mindere goden, die week in week uit in de ATP-250 toernooien moeten buffelen voor hun geld en punten. Vooral voor hen zou het seizoen inderdaad iets ingekort kunnen worden. Vanwege dat (vermeende) lange seizoen en de druk om wekelijks te moeten presteren, is Nadal voorstander van een rankingsysteem over 2 jaar in plaats van 1 jaar. Dat vindt MasterTennis geen goed idee. Zie daarover ons artikel ‘Nadal en de wereldranglijst’ in MasterTennis beweert.

Dwars door het seizoen loopt de Davis Cup. Door de ITF trots de oudste jaarlijkse wereldwijde sportcompetitie voor landenteams genoemd. Dat is heel mooi, maar voor veel spelers is de Davis Cup een hinderlijke onderbreking van het reguliere seizoen. Tennis is en blijft tenslotte een individuele sport. Vandaar deze suggestie: Maak van de Davis Cup een jaarlijks evenement van twee weken. Ofwel aan het begin van het jaar, voorafgaand aan de Australian Open, die dan 2 weken zou opschuiven. Ofwel na de World Tour Finals.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s