Het fenomeen Ivo Karlovic

Deze week won Ivo Karlovic in Basel van Tomas Berdych. Het was een vreemde partij, kijkend naar de wedstrijdstatistieken. Berdych deed eigenlijk niks verkeerd, maar verloor toch. MasterTennis duikt erin. 

Eenheidsworsten
We hebben ons er eerder al over beklaagd: het huidige mannentennis bestaat uit veel dezelfde typen spelers. Vrijwel alle topspelers zijn baseliners, met dubbelhandige backhands, die hun wedstrijden vooral winnen op basis van vastheid en fitheid. Het ontbreken van snelle banen op de tour maakt de nivellering in speelstijlen compleet. Maar gelukkig zijn er nog uitzonderingen die de regel bevestigen, zoals bijvoorbeeld Federer, Llodra en… Ivo Karlovic.

Ivo is natuurlijk vooral bekend vanwege zijn lengte en service. Minder bekend is dat hij een geestige twitteraar is (zie ook ‘Ivo Karlovic en zijn tweets’ in Tennis in de media) en dat hij een uitstekende volleerder is.

Een ode aan Ivo
Dat Ivo Karlovic niet de meest complete tennisser op de tour is, moge duidelijk zijn. Maar laten we blij zijn met een speler als hij, die anders is dan anderen. En die het aloude serve & volley spel nog enigszins levend houdt.

Terug naar de partij van Ivo tegen Tomas Berdych. Ivo won, met 4-6, 7-6, 7-6. Maar Berdych won 85% van de punten op zijn eerste service en 71% op zijn tweede. Hij kreeg geen enkel breakpoint tegen en won in totaal meer punten dan Ivo, namelijk 108 tegen 100. Ivo deed het vooral op zijn tweede service slechter dan Berdych, want hij won daarvan maar 47% van de punten. In totaal kreeg Ivo 5 breakpoints voor zijn kiezen (waaronder 1 matchpoint!).

Toch won Ivo, omdat hij er op de beslissende momenten stond. Namelijk in de beide tie breaks. Er wordt soms schamper gedaan over de tennisser Ivo Karlovic. Een aap met maar één kunstje. Maar serveren zoals Ivo dat kan, is een kwaliteit. Als dat simpel was, zou iedereen het doen.

Kortom, MasterTennis is blij dat Ivo weer fit is en terug op de tour. We hopen nog veel van hem te zien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s