De GOAT-lijst 2015

Het is inmiddels traditie, de jaarlijkse GOAT-lijst van MasterTennis. De lijst met de beste tennissers aller tijden, gerangschikt naar prestaties. Met op nummer 1 de Greatest Of All Time, de enige echte GOAT.

Over de vraag wie de beste tennisser aller tijden is, wordt al jarenlang gediscussieerd. Wat ons opviel, is dat emoties, persoonlijke voorkeuren en dus subjectiviteit daarbij vaak de boventoon voeren. Net als de waan van de dag. De beste tennisser van vandaag wordt gauw genoemd als de beste tennisser aller tijden; de beste tennisser van gisteren is dan nog slechts ‘een van de besten ooit’.

In 2013 vroegen wij ons af of het mogelijk zou zijn om objectief vast te stellen welke speler de beste aller tijden is. Zouden we de grootsheid van tennissers meetbaar kunnen maken en spelers uit het heden en verleden met elkaar kunnen vergelijken? Het antwoord was ja, want over prestaties van tennissers zijn genoeg data te vinden. De vraag was alleen nog welke prestaties we zouden gaan meenemen en hoe die prestaties te wegen ten opzichte elkaar, om te komen tot de enige echte GOAT.

Uiteindelijk hebben we acht criteria vastgesteld waarop spelers punten kunnen scoren, zoals onder andere Grand Slam overwinningen, winst van de World Tour Finals/Masters, overige toernooizeges en het aantal weken op nummer 1 van de wereldranglijst. Het totaal aantal punten dat een speler verdient op basis van die criteria, bepaalt de positie van die speler op de GOAT-lijst. Dat is het simpele principe. De acht criteria hebben we toegelicht in 2013, toen we de eerste GOAT-lijst publiceerden. Voor die toelichting verwijzen we naar dat artikel, via de link onderaan dit stuk.

De criteria hebben we in de afgelopen twee jaar niet gewijzigd. Het aantal spelers dat in aanmerking komt voor een plek op de GOAT-lijst hebben we sinds vorig jaar wel uitgebreid. Op de eerste editie van de GOAT-lijst stonden alleen spelers die sinds 1920 minimaal 6 Grand Slams hadden gewonnen en alle spelers die minimaal één week op nummer 1 van de wereldranglijst hebben gestaan. Inmiddels staan ook alle spelers op de lijst die in de Open Era minimaal één Grand Slam hebben gewonnen. Daardoor staan bijvoorbeeld Marin Cilic en ook Richard Krajicek op de huidige lijst, tussen onder anderen Bill Tilden, Jack Crawford en Fred Perry. Het is een lijst met 61 schitterende namen!

Terug naar de GOAT-lijst van 2015. Daarop staan zeven actieve spelers, inclusief de geblesseerde Juan Martin del Potro. De grootste stijger dit jaar is Stan Wawrinka, die met zijn overwinning op Roland Garros en 3 overige toernooioverwinningen flink heeft gescoord. Hij staat nu in punten gelijk met Richard Krajicek, maar een plekje hoger dan Krajicek, omdat Wawrinka een Grand Slam méér heeft gewonnen dan Krajicek. Vermeldenswaardig is natuurlijk ook de opmars van Novak Djokovic! Vorig jaar stond hij op de 10e plaats. In 2015 scoorde hij op zes van de acht criteria, waarbij vooral zijn drie Grand Slam overwinningen veel punten opleverden. Inmiddels staat Djokovic op plaats 6, vlak achter Rafael Nadal, die dit jaar maar weinig punten verdiende. Mooi is de negende plek van Rod Laver, de enige speler met twee ‘calender Grand Slams’ achter zijn naam en bijbehorende bonuspunten. En een leuk detail: Er staat één speler op de lijst die geen Grand Slam heeft gewonnen.

Maar de GOAT is: Roger Federer! Gevolgd door Pete Sampras en Ivan Lendl. Een nieuwe GOAT?De actuele vraag is of Novak Djokovic Roger Federer kan gaan bedreigen als Greatest of All Time. Het verschil met Federer is 660 punten, wat neerkomt op nog pakweg 6 Grand Slam overwinningen, een paar Grand Slam finales, 3 jaar langer nummer 1 van de wereld en nog 20 overige toernooioverwinningen. Kortom, Djokovic heeft nog een lange weg te gaan richting GOAT. Afijn, bekijk de lijst en geef vooral je mening, want de discussie eindigt nooit.

Onder de foto kan een PDF-versie van de GOAT-lijst worden gedownload.

De GOAT-lijst 2015

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s