De GOAT-lijst 2016

MasterTennis presenteert: DE GOAT-LIJST 2016!

Inmiddels is dit alweer de vierde editie van de lijst met de beste tennissers aller tijden, met op nummer 1 de Greatest Of All Time.

Achtergrond
Voor onze nieuwe volgers schetsen we nog even de historie van de GOAT-lijst. Het idee voor de lijst ontstond in 2013. We vroegen ons af of we objectief meetbaar zouden kunnen maken wie de beste tennisser aller tijden is. Het antwoord op die vraag was en is ja, omdat de beste tennisser ooit de speler is met de beste prestaties en de meeste (belangrijke) overwinningen.

De criteria
Vervolgens zijn we ons gaan afvragen welke prestaties en overwinningen zouden moeten bepalen wie de GOAT is. Dat heeft uiteindelijk geleid tot acht criteria: Het aantal Grand Slam overwinningen, aantal keren winst van de World Tour Finals/Masters, aantal weken op nummer 1 van de wereldranglijst, aantal keren nummer 1 aan het einde van het jaar, het aantal behaalde ATP-toernooizeges en het aantal bereikte finales van Grand Slam toernooien. Daarnaast krijgen spelers een bonus voor een kalender Grand Slam en voor een carrière Grand Slam.

Nadat we de criteria hadden geformuleerd, hebben we aan elk criterium punten toegekend, zodat grote prestaties en overwinningen zwaarder wegen dan kleinere. Zo weegt de winst van een Grand Slam toernooi zwaarder dan dat van een gewoon ATP-toernooi.

De discussie gaat verder
We pretenderen niet dat we de discussie over de GOAT hiermee definitief hebben beëindigd. Immers, over de criteria die we hanteren kan gediscussieerd blijven worden. Bijvoorbeeld: Moeten Olympische titels ook worden meegeteld? Wij doen dat niet, wat in de afgelopen jaren voor nogal wat meningsverschillen zorgde. Het tennistoernooi van de Olympische Spelen heeft nog maar een korte traditie. Bovendien levert deelname aan de Spelen geen ranglijstpunten (meer) op. Dus tellen we de Spelen niet mee. Net als de Davis Cup, wat een landentoernooi is, terwijl tennis een individuele sport is en de GOAT een individuele titel.

Maar toch, over de criteria kunnen de meningen verschillen. Discussie is dus welkom. Graag zelfs, want we willen de lijst ieder jaar verder verbeteren.

Van 1920 tot heden
In 2013 begonnen we met 34 spelers op de GOAT-lijst. Inmiddels is dat aantal uitgebreid naar 61, doordat alle spelers die in de Open Era één of meer Grand Slams hebben gewonnen inmiddels ook op de GOAT-lijst voorkomen. Daarnaast staan alle spelers op de lijst die ooit nummer 1 op de wereldranglijst waren, alsmede meervoudige Grand Slam winnaars uit de periode 1920 tot het begin van de Open Era in 1968, zoals bijvoorbeeld Bill Tilden, Don Budge en Fred Perry.

Dit jaar staan er geen nieuwe namen op de lijst, hoewel Milos Raonic er dichtbij was, door zijn finaleplaats op Wimbledon. We hopen uiteraard dat 2017 ons nieuwe Grand Slam winnaars brengt en dus ook nieuwe leden van onze exclusieve club.

De stijgers
Verschuivingen binnen de GOAT-lijst zijn er natuurlijk wel. Novak Djokovic stijgt een plek en nadert de top-3, waar hij volgend jaar zeer waarschijnlijk deel van zal uitmaken. De tweede plek is komend jaar zelfs haalbaar! Andy Murray maakt een sprong van de 25e naar de 18e plek en Stan Wawrinka stijgt 12 plaatsen, vooral dankzij zijn overwinning op de US Open.

En de GOAT is…
Maar de Greatest Of All Time, de GOAT, is en blijft… Roger Federer! Hoewel hij dit jaar geen punten verdiende, blijft hij met afstand de nummer één. Met op nummer twee Pete Sampras en op de derde plek Ivan Lendl.

Onder de foto kan een PDF-versie van de GOAT-lijst worden gedownload.

Bekijk de lijst en geef je mening, want de discussie eindigt nooit!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s