Film: Borg vs McEnroe

Terwijl de Asian-swing op gang komt met een paar aardige toernooien gaat binnenkort (12 oktober) de bioscoopfilm Borg VS. McEnroe in première. Er is natuurlijk heel veel over te zeggen. Zoals het feit dat sportfilms vrijwel altijd mislukken. Alleen al omdat goedwillende amateurs het spel van profs naspelen – en dat is vaak te zien.

Maar laten we uitgaan dat het dit keer wel lukt, een goede sportfilm. In dit geval dus over twee iconische tegenpolen die elkaar tot grote hoogte hebben opgestuwd, een beetje zoals Federer en Nadal. Alleen was het verschil tussen deze twee persoonlijkheden lichtjaren veel groter dan tussen Rafa-Fed. De koele en knappe Zweed versus de superexplosieve en onaangepaste Amerikaan. Borg was iets ouder en was feitelijk de eerste superster in tennis. Gillende meisjes rond onder meer de grasbanen van Wimbledon – ongekend voor die tijd. Een sportheld die enorm tot de verbeelding sprak met zijn looks, prestaties en ondoorgrondelijke houding. Wat ging er in hem om? Nooit zag je ook maar enige emotie, behalve dan na de zoveelste zege op een slam.

Zijn succestijd was de tweede helft van de jaren zeventig (hij stopte op 26-jarige leeftijd)! Niet veel later dook John McEnroe op in de tenniswereld. In alles de tegenpool van Borg. Aanvallend, linkshandig, en iemand die overal en altijd zijn emoties liet zien. Het Engelse establishment was geschokt vanwege zijn uitbarstingen richting umpires, maar ook gecharmeerd door zijn superaantrekkelijke en onconventionele spel (die service!).

De twee waren een godsgeschenk voor tennis, dit waren de duels die iedereen wilde zien. De gentleman versus de straatvechter (van keurige komaf overigens).De film focust op de partij die alles bij elkaar brengt – inclusief natuurlijk de beroemde tiebreak in de vierde set. De Wimbledon-finale van 1980, in de vierde set overleeft Mac vijf matchpoints om de bloedstollend breaker uiteindelijk met 18-16 te winnen. Mocht je’m nou nog nooit gezien hebben, dan verwachten we wel – verplicht huiswerk – dat je dat direct even goedmaakt op Youtube. Het was wel iets aanvallender toen, en een tikkeltje langzamer.

Volgens Mac zelf wordt hij nog elke dag aan de partij herinnerd en denken zelfs veel mensen dat hij de partij won. Selectieve herinneringen, McEnroe wint dan wel de vierde set, maar Borg wint de vijfde set en daarmee voor de vijfde keer Wimbledon. Een jaar later wint Mac in Londen voor het eerst. Afijn, de film dus, we zijn razend benieuwd en gaan zeker kijken. De trailer ziet er goed uit, al lijkt de Borg-acteur vele malen meer op Borg dan de McEnroe-acteur. Binnenkort volgt hier een recensie – vanzelfsprekend zijn we ook benieuwd of jullie gaan kijken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s