De verdiensten van Charlie Pasarell

Vriend van MasterTennis Vittorio Busato vroeg zich gisteren af of Pancho Gonzales en Charlie Pasarell op de GOAT-lijst van MasterTennis staan. Die vraag brengt ons op de toegangscriteria voor de lijst.

Maar eerst over Charlie Pasarell, links op de foto, samen met Pancho Gonzales: De Amerikaan Pasarell is geen Grand Slam winnaar. Wel een viervoudig finalist. Zijn meest roemruchte wedstrijd was echter een eerste ronde partij op Wimbledon in 1969, tegen… Pancho Gonzales. De uitslag: 22-24; 1-6; 16-14; 6-3; 11-9 voor Gonzales.

Tot de legendarische wedstrijd van John Isner tegen Nicolas Mahut in 2010 was dit de partij met de meeste gespeelde games ooit op Wimbledon. Maar de grote verdiensten van Charlie Pasarell voor het proftennis liggen vooral op bestuurlijk vlak. In 1971 was hij mede grondlegger en bestuurslid van de ATP. Ook was hij als bestuurder betrokken bij het begin van de ATP World Tour in 1990.

Daarnaast maakte Pasarell het toernooi van Indian Wells groot. In 1981 werd hij directeur van een op dat moment wegkwijnend proftoernooi in California. Pas in 2012, ruim 30 jaar na zijn begin als directeur, nam hij afscheid van het BNP Paribas Open in Indian Wells. Onder zijn leiding waren de jaarlijkse toeschouwersaantallen gegroeid van 30.000 naar 370.000 en was het toernooi uitgegroeid tot het onbetwiste vijfde Grand Slam. De tenniswereld is schatplichtig aan Charlie Pasarell.

Maar terug naar de GOAT-lijst. Op dit moment staan daar alle spelers op die sinds 1920 minimaal zes Grand Slam toernooien hebben gewonnen, alle spelers die vanaf de Open Era minimaal één Grand Slam hebben gewonnen en alle spelers die ooit minimaal één week nummer 1 op de wereldranglijst hebben gestaan. We zullen in de komende week nog een keer goed naar die toegangscriteria kijken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s