De GOAT-lijst! Editie 2017

🎾 MASTERTENNIS PRESENTEERT: DE GOAT-LIJST 2017

We zijn toe aan ons eerste lustrum! Hier is ‘ie: De vijfde editie van de GOAT-lijst van MasterTennis. De lijst die de Greatest Of All Time bepaalt. De 76 beste tennissers aller tijden, gerangschikt naar prestaties. Van James Anderson tot Andy Murray. Met op nummer 1 de GOAT. Lees onderaan dit bericht hoe je een exemplaar van de lijst kunt ontvangen. We komen zodadelijk op de top 3, maar eerst over de GOAT-lijst zelf:

🎾 De criteriaDe prestaties die de volgorde van de spelers op de lijst bepalen, staan bovenaan de lijst. Ze zijn onder te verdelen in drie hoofdcategorieën: Grand Slam toernooien, overige toernooien en nummer 1 op de wereldranglijst. De diverse (sub)categorieën kennen verschillende wegingsfactoren, waarbij Grand Slam overwinningen de meeste punten opleveren. Daarnaast geven we bonuspunten voor calender en career Grand Slams.

🎾 De veranderingenIeder jaar proberen we de lijst verder te verbeteren. Dit jaar hebben we de criteria voor toegang tot de lijst wat versoepeld, waardoor er 15 speler méér op de lijst staan dan vorig jaar. In 2016 stonden alle spelers op de lijst die vanaf 1920 minimaal zes Grand Slams hadden gewonnen, alle spelers die in de Open Era minimaal één Grand Slam hebben gewonnen en alle spelers die minimaal één week op nummer 1 van de wereldranglijst hebben gestaan. De zes Grand Slams vanaf 1920 hebben we vanaf dit jaar verlaagd naar minimaal drie gewonnen Grand Slams. Daardoor staan bijvoorbeeld Jean Borotra, Manuel Santana en Jack Kramer nu ook op lijst. Terecht natuurlijk, want zij horen bij de beste tennissers aller tijden.

🎾 Nog een verbetering Ook nieuw is dat we van spelers van voor het proftijdperk het aantal toernooioverwinningen naast de Grand Slams hebben toegevoegd. Van bijvoorbeeld Jack Crawford, een speler uit de jaren ’30 van de vorige eeuw, zijn op de website van de ATP geen toernooizeges bekend, anders dan de Grand Slams. Van hem en andere spelers uit het amateurtijdperk hebben we de overige toernooioverwinningen via andere bronnen geïnventariseerd. Dat brengt ons op een grote stijger op de lijst van 2017 ten opzichte van die van vorig jaar: Bill Tilden. Mede door zijn vele toernooioverwinningen stormt hij dit jaar de top 10 binnen. Mooi en verdiend!

🎾 De nummer 3: Ivan LendlOok mooi vinden we de derde plaats van Ivan Lendl. Wij bepalen niet welke spelers op welke plek op de lijst staan. Dat is een resultante van de criteria die we daarvoor hebben bedacht. Op het eerste gezicht zou men wellicht bijvoorbeeld Björn Borg en Jimmy Connors hoger achten dan Ivan Lendl. Maar feit is dat de prestaties over de gehele breedte van Ivan Lendl fenomenaal zijn, met onder andere acht Grand Slam overwinningen, daarnaast nog elf Grand Slam finales, vijf keer winst van de Tennis Masters en 270 weken op nummer 1 van de wereldranglijst.

🎾 Nummer 2: Pete SamprasOp de tweede plaats staat Pete Sampras. En ook dat is terecht. Sampras presteerde gedurende een reeks van jaren goed in alle categorieën: Veertien Grand Slams, vijf keer winnaar van de Masters, zes keer de eindejaars nummer 1 en in totaal 286 weken eerste op de wereldranglijst. In die laatste categorieën mist Rafael Nadal nog wat punten, waardoor hij de top 5 (nog?) niet haalt. En dat is meteen ook het mooie van onze lijst: Die kijkt verder dan alleen de Grand Slams.

🎾 De GOAT: Roger FedererEn de GOAT, de Greatest Of All Time, is….. Roger Federer! De beste tennisser aller tijden. Dat behoeft geen uitgebreide toelichting. De man scoort in alle categorieën als beste of bijna beste. Zijn voorsprong op Sampras is ruim 400 punten, een straatlengte. En het verschil met Novak Djokvovic, de volgende nog actieve speler op de lijst, is ruim 500 punten. Dus ook de komende jaren zal Roger Federer de GOAT blijven.

🎾 De GOAT-lijst per mail Helaas staat Facebook publicatie van een PDF niet toe, waardoor we een foto van de lijst moeten plaatsen. Vrienden en andere tennisfans die de PDF-versie van de GOAT-lijst willen ontvangen, kunnen een mail sturen naar mastertennisgoatlijst@hotmail.com. Graag dan ook even onze pagina liken

.🎾 Praat mee!Rest ons om jullie uit te nodigen om jullie likes, meningen, complimenten, kritiek en ander commentaar te leveren op de GOAT-lijst van MasterTennis. En deel dit bericht als je wilt. Immers, we doen dit allemaal voor een zo groot mogelijk publiek. Dank daarvoor. We zijn benieuwd naar jullie reacties!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s