Mats Wilander en de parkeerplaatsrevolutie

Op de GOAT-lijst van MasterTennis vinden we Mats Wilander dit jaar terug op plaats 30. De bijdrage van Wilander aan het moderne proftennis gaat verder dan in totaal zeven Grand Slam overwinningen. Om dat toe te lichten, gaan we terug in de tijd.

Het begin van de Open Era in 1968 maakte het mogelijk dat niet alleen amateurs, maar ook professionele tennissers toegang kregen tot de Grand Slam toernooien. Echter, in die beginjaren van de Open Era stonden spelers nog steeds onder controle van de bobo’s van hun nationale tennisbonden. Die bobo’s bepaalden onder andere of spelers mochten meedoen aan Davis Cup wedstrijden en Grand Slam toernooien. Maar de spelers zelf wilden meer vrijheid om te tennissen waar zij zelf wilden en richtten daarom onder het motto ‘Player Power’ in 1972 een eigen bond op: De Association of Tennisprofessionals, de ATP.

Cruciaal voor de verschuiving van de macht van de tennisbobo’s naar de spelers en de ATP was een incident in 1973. De Yoegoslaaf Niki Pilic was van plan om deel te nemen aan een professioneel dubbeltoernooi in Montreal, in hetzelfde weekend dat zijn land een Davis Cup wedstrijd moest spelen. De Yoegoslavische tennisbond vroeg Pilic om toch mee te doen aan die Davis Cup wedstrijd. Pilic weigerde en werd prompt door zijn bond voor 9 maanden geschorst voor alle toernooien van de International Lawn Tennis Federation, waaronder Davis Cup wedstrijden en Grand Slam toernooien.

Maar de Yoegoslavische bond en de ILTF hadden buiten de ATP gerekend. Deze vakbond bestond inmiddels uit 80 spelers, onder wie toppers als Stan Smith en John Newcombe, en toonde zich solidair met Pilic. De tegenreactie van de ATP op de schorsing van Pilic was een boycot van Wimbledon 1973. Tot verbijstering van de bobo’s waren de spelers blijkbaar bereid om hun deelname aan Wimbledon ondergeschikt te maken aan hun streven naar vrijheid. Vanaf dat moment lag de macht bij de spelers zelf; bij de ATP.

Die vrijheid om te spelen waar en wanneer men wilde, had ook een keerzijde. De spelers waaierden uit over de hele wereld en deden mee aan toernooien die ze zelf uitkozen, op ondergronden die ze het beste lagen. Kwantiteit overheerste, niet de kwaliteit van toernooien. Eind jaren ’80 begon dat spelers te frustreren.

Mats Wilander constateerde dat hij in 1988 tot aan de US Open nog maar 3 keer tegen andere spelers uit de top 10 had gespeeld. “Het is lastig om week in week uit gemotiveerd te blijven, tenzij we vaker tegen tegenstanders spelen die even goed zijn als wij”, zei Wilander, mede namens andere toppers, onder wie John McEnroe.

De tennissers wilden hun eigen toernooien en een eigen tour. Namens de spelersbond ATP zou bestuurder Hamilton Jordan tijdens de US Open van 1988 bekendmaken dat de spelers vanaf 1990 hun eigen toernooiencircuit zouden gaan organiseren. Hij mocht daarvoor niet de interviewruimte van het US Open complex gebruiken en deed zijn aankondiging daarom buiten op de parkeerplaats: De Parking Lot Revolution.

De ATP-Tour was geboren! Vanaf 1990 waren het niet meer de toernooidirecteuren die de toernooikalender bepaalden, maar de spelers zelf, via hun eigen ATP. Inclusief de introductie van negen ‘Super 9‘ toernooien, waar alle toppers aan mee zouden doen en met aan het eind van het jaar een officieus WK Tennis: De ATP Tour World Championships.Tegenwoordig heet de tour de ATP World Tour. De Super 9 toernooien zijn nu de ATP-1000 toernooien en inmiddels aangevuld met ATP-500 en ATP-250 toernooien. Deze ATP World Tour leidt tot een seizoensfinale, de World Tour Finals. De geboorte van de World Tour vond plaats tijdens de US Open 1988, met dank aan onder anderen ATP-bestuurder Jordan, Mats Wilander en de Parking Lot Revolution.

De GOAT-lijst van MasterTennis, met Mats Wilander en 75 andere topspelers uit heden en verleden, komt later vandaag online.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s