Matchfixing: een interview met Sem Verbeek

Naar aanleiding van onderzoek en een rapport van een commissie schreven we eerder over gokken op wedstrijden en matchfixing in het proftennis. Daarover hebben we nu een vraaggesprek met Sem Verbeek, onze 24-jarige landgenoot die actief is in het Future circuit. En dat doet hij met succes, want dit weekend won hij het dubbeltoernooi van een Future in Jerba, Tunesië. Dat was zijn tweede toernooiwinst op rij. En in de singel haalde Sem de halve finale.

De pijnlijke waarheid is dat matchfixing inderdaad voorkomt op Future nivo. Het zijn schokkende, criminele praktijken, waar zelfs umpires af en toe aan mee lijken te doen. Hoe dat gaat beschrijft Sem hieronder.

MT: Sem, van harte gefeliciteerd met je overwinningen! Voor de vrienden van MasterTennis die jou nog niet kennen, wil je jezelf even voorstellen? Wie ben je, hoe vergaat het je in het Future circuit en wat zijn je doelstellingen?

SB: Dank je! Ik ben Sem Verbeek dus, 24 en kom uit Amsterdam. Ik ben begonnen met tennissen op het Kattenlaantje! Na de afgelopen jaren in Amerika te hebben gestudeerd en gespeeld, heb ik besloten door te gaan in het tennissen nadat ik mijn bachelor-diploma had gehaald. Dit is nu mijn 2e profjaar en ik wil aan het eind van het jaar bij de top 200 ATP staan in de dubbel en top 500 in de single.

MT: Over naar het onderwerp matchfixing: Komt matchfixing inderdaad voor op de toernooien die je speelt?

SB: Matchfixing komt, voor zover ik dat weet, het meest voor bij het soort toernooien die ik speel; de Future toernooien. Het is ook wel een onderwerp waar veel over gepraat wordt, helemaal na aparte uitslagen. Het is altijd wel lastig om meteen de conclusie te trekken dat na een onverwachte uitslag de wedstrijd doorgestoken kaart was, want het is wel een stempel die een speler daarna, ongeacht waarheid of niet, met zich mee brengt.

MT: Hoe gaat dat in zijn werk – kun je dat precies beschrijven?

SB: Er zijn niet echt specifieke situaties die ik kan beschrijven maar over het algemeen gaat het om gokkers die aanwezig zijn op het park om gebruik te maken van de tijd die het livescoring-systeem nodig heeft om een punt te registreren. Er zit namelijk tijd tussen het gespeelde punt en het moment waarop de umpire de score in het systeem zet met zijn computertje. Als de telefoon van de gokker dan sneller is dan het systeem van de umpire, kan hij/zij daar makkelijk op inzetten. Eigenlijk is het dan ook geen gokken meer, want ze weten al wie het punt gewonnen heeft.

Een ander fenomeen is dat spelers sets of games, soms hele wedstrijden, ‘verkopen.’ Daar krijgen ze dan geld voor. Dan moeten ze dus op bepaalde momenten een game verliezen of de eerste set gewoon hun best niet doen zodat gokkers daarop in kunnen zetten.

MT: Heb je dit zelf meegemaakt of alleen gehoord?

SB: Allebei. Er zijn al meerdere keren mensen naast mijn baan weggestuurd vanwege verdachte praktijken. Ik heb natuurlijk zelf nooit meegedaan, maar ik heb genoeg aanbiedingen gekregen van mensen online. Die moet je ook meteen doorgeven aan de Tennis Integrity Unit. Er zijn ook zeker genoeg gokkers geweest die op mijn wedstrijden hebben gegokt, want die sturen vaak nadat je gespeeld hebt een bericht via social media. Heel vaak is dat heel naar, want ze wensen jou en je familie de ergste dingen toe. Daar zijn wel veel mensen van geschrokken toen ik ze het liet zien, terwijl het voor veel spelers meer iets lachwekkend is geworden; best raar eigenlijk.

MT: Heb je ook wel eens iets verdachts in een partij van jezelf meegemaakt?

SB: Het is niet zo dat ik mijn tegenstander ervan verdacht iets af te hebben gesproken met een gokker. Er zijn wel, dus, gokkers naast mijn baan weggestuurd, soms ook op mijn verzoek. Het zorgt ook voor een hele nare en gespannen sfeer tijdens een wedstrijd, vind ik.

MT: Word je voor matchfixing praktijken gewaarschuwd door de ITF?

SB: Een beetje. Ze hebben wel informatieve video’s en artikelen die aangeven wat je precies moet doen als je iemand of iets verdachts ziet. Je moet wel voordat je een IPIN-account aanmaakt, waarmee je je kan inschrijven voor ITF toernooien, een cursus met een voldoende afronden die gaat over gokken en wat er precies wel en niet mag.

MT: Begrijp je dat spelers hieraan meedoen?

SB: Laat ik ten eerste zeggen dat ik het absoluut niet goedkeur en er ook nooit aan mee zou doen; het is voor mij echt competitievervalsing pur sang en dat keur ik meteen af. Aan de andere kant kan ik het ook wel begrijpen. Ik heb zelf het geluk dat ik uit een milieu en situatie kom dat mijn tennis geen redding hoeft te zijn voor de financiële situatie van mijn gezin. Ik mag en kan dit doen met steun van sponsoren en mijn ouders, waar ik heel dankbaar voor ben. Alleen, er zijn genoeg spelers waarbij tennis het enige is wat ze hebben om hun brood te verdienen. Het grote merendeel van de tennissers op ITF toernooien gaat de top niet halen, waardoor ze er dus ook geen bestaan van kunnen maken; het grootste aantal tennissers staat gewoon in de min. Als er dan iemand komt met bedragen die je nooit zou kunnen verdienen op dit niveau, snap ik dat spelers daar aan toegeven. Ik heb ook aanbiedingen gekregen van meer dan €10,000,- om een wedstrijd weg te geven. Zoals ik al zei, ik heb makkelijk praten wat dat betreft, maar ik kan me dus zeker vinden in de beslissingen van spelers om hier aan mee toe doen, ongeacht het feit dat ik het nooit zal doen. Voor mij staat het echt op nummer 1 op de lijst met dingen die ik nooit zal doen in de sport, gedeeld eerste met dopinggebruik.

MT: Wordt onderling tussen spelers over matchfixing gepraat?

SB: Ja, dat is zeker wel een populair onderwerp. Of het nou gaat om spelers die verdacht worden of om de meest verschrikkelijke ziektes die gokkers ons toewensen, er wordt veel over gepraat. Laatst las ik een artikel dat beschreef dat zelf umpires meedoen aan gokken door extra lang te wachten met het registreren van het laatst gespeelde punt; daar wilde ik het met de supervisor en andere spelers wel even over hebben.

MT: Wat is volgens jou de oplossing om matchfixing uit te bannen?

SB: Ik denk dat de adviezen die uit het rapport naar aanleiding van onderzoek naar matchfixing kwamen goed zijn, maar volgens mij is er maar een echte oplossing en dat is het prijzengeld verhogen. Nu kan dat heel egoïstisch overkomen en lijken alsof ik ook meer geld wil, maar daar gaat het mij niet om.

De verleiding van het matchfixen door spelers komt door het astronomische verschil in bedragen die men ermee kan verdienen vergeleken met prijzengeld. Als dat gat kleiner wordt, denk ik ook dat de verleiding minder wordt. Daarom denk ik ook dat spelers als Djokovic en Murray nu verkeerd weg worden gezet als geldwolven; zij zijn al lang en breed niet meer aan het tennissen voor het geld. Het is zo dat maar echt een klein gedeelte van al het binnengebrachte geld bij de ATP naar de spelers gaat; als dat percentage omhoog gaat, krijgt iedereen meer, niet alleen de absolute top of spelers die de Grand Slams halen. Vergelijk maar eens de inkomsten van de nummer 150 in het tennis en in het golf. Als meer spelers van het tennis kunnen leven, zal ook het niveau van het tennis buiten de top 100 zoveel beter worden. Ik heb al zo veel echt goede spelers zien stoppen omdat ze het niet meer kunnen betalen. Voor sommigen is het matchfixen dus de enige manier om te kunnen blijven tennissen en dat vind ik heel spijtig.

MT: Sem, hartelijk dank voor je medewerking! En natuurlijk namens MasterTennis en onze volgers veel succes gewenst op de Tour, om te beginnen met je volgende toernooi in Tunesië.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s