Theo Bakker beker: Onno Hansum

In het kader van de Theo Bakker Beker, de prijs voor de beste tenniscommentator van Nederland, recenseren we vandaag Onno Hansum. Hansum is volleybal-, voetbal- en tenniscommentator bij Veronica, Ziggo Sports en Fox Sports. Geen commentator met een verleden als proftennisser, zoals bijvoorbeeld John van Lottum, Kristie Boogert of Sabine Appelmans. Maar dat deert niet; Onno Hansum bevalt ons meer dan uitstekend!

Wat we belangrijk vinden aan een tenniscommentator, is dat hij/zij merkbaar verstand heeft van tennis, beschikt over feitenkennis, een wedstrijd kan lezen, af en toe opmerkingen maakt over tactiek, enthousiast en ad rem is en een goede balans vindt tussen praten en zwijgen. En een beetje humor tussendoor mag van ons ook wel. Onno Hansum scoort wat ons betreft hoog op deze punten!

We recenseren hem aan de hand van zijn commentaar bij de wedstrijd van Kiki Bertens tegen Venus Williams van afgelopen vrijdag. Met een paar voorbeelden van zijn commentaar uit de laatste game van die wedstrijd.“Bertens zoekt de forehand op van Williams -gewaagd. Maar met die forehand heeft Williams toch ook de nodige onnodige fouten gemaakt vandaag”. Dat vinden we al meteen prima commentaar! In die twee zinnen zegt Hansum iets over tactiek en over het verloop van de wedstrijd. Waar nodig is Hansum kritisch: “Een waardeloze, sorry dat ik het zo zeg, echt een WAARDELOZE servicereturn. Ze staat te dicht op die bal”. Veel commentatoren volstaan met het vermelden van de fout. Hansum voegt er nog iets aan toe, namelijk dat het voetenwerk de oorzaak is van de misser. En dat is bovendien -niet onbelangrijk- de juiste analyse.

De norm is dat tenniscommentatoren stil zijn tijdens de rally’s. Maar waarom eigenlijk? Hansum heeft lak aan die norm en praat ook af en toe tijdens de punten. John van Lottum doet dat eveneens regelmatig. Wij vinden dat prima! Mits het gedoseerd gebeurt en op de juiste momenten. De commentator moet niet door de slagen heen praten. Hansum doet het op een prettige manier. Hij voegt met zijn korte commentaar tijdens de rally’s wat extra spanning toe aan de punten. Ook een mooi moment: Williams onderbreekt haar servicebeweging, waarop Hansum zegt: “Dit is een bekend Williams-trucje”. Jammer dat hij vervolgens niet uitlegt wat hij bedoelt. Maar we vermoeden dat hij bedoelt dat Williams een dergelijke onderbreking vaker gebruikt, om te zien wat de tegenstandster van plan is te doen met haar servicereturn. Hoe dan ook zet de opmerking van Hansum je als kijker even aan het denken. “Williams gaat voor de 13e keer serveren deze game. Hoeveel kracht zit er nog in dat tengere lichaam?” Dit is een betere manier om te benoemen dat een game lang duurt en vermoeiend is voor de serveerder, dan alleen maar te zeggen dat het voor de zoveelste keer deuce is.

Even later meldt Hansum dat de service van Williams nog steeds niet draait. Ook dat is een goede constatering en een nuttige opmerking, die ons als kijkers impliciet attendeert op de kansen van Bertens in deze servicegame. Het mentale aspect haalt Hansum eveneens aan, door te memoreren dat Bertens eerder dit jaar in Miami drie matchpoints tegen Williams niet wist te benutten. Een simpel feit om te vermelden, maar wel een feit dat relevant is voor de wedstrijd op dat moment.

Hansum becommentarieert ook de rally’s: “Mooi dit punt opgebouwd, servicereturn diep, daarna goeie backhand, ruimte creëren voor die forehand”. Kort en bondig, maar genoeg in combinatie met het punt dat je als kijker zojuist zag. Is er ook een minpunt te melden? Ja, toch wel: Hansum praat nogal veel. Maar het betrof hier de spannende laatste game van een lange wedstrijd van een landgenote, dus in dit geval is dat Hansum vergeven. In de opmerkingen bij onze berichten over de Theo Bakker Beker is nog niet op Hansum gestemd. Onterecht, wat ons betreft. Onno Hansum is enthousiast, deskundig, een prima duider en gewoon prettig om naar te luisteren, met nu en dan ook humor.

Ons rapportcijfer voor hem: Een 9! Stemmen kan nog tot en met zondag, door de volgens jou beste Nederlandse tenniscommentator te benoemen in een opmerking bij een van onze berichten over de Theo Bakker Beker. De commentator met de meeste stemmen wint.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s