Davis Cup: een nieuwe opzet

Het heeft inmiddels even kunnen indalen: De nieuwe opzet van het toernooi om de Davis Cup. We lezen veel negatieve reacties daarop. Maar wij zijn voorstanders van die vernieuwde opzet. Hieronder lichten we toe waarom.

Eerst een korte uitleg: Vanaf 2019 wordt om de Davis Cup gespeeld in de vorm van een kwalificatieronde in februari en een finaleronde in november. Die finaleronde vindt plaats op één lokatie, waar 18 landen gedurende een week spelen om de uiteindelijke winst. Dat doen ze in ontmoetingen van drie best-of-three wedstrijden: Twee singels en een dubbel per ontmoeting. De Davis Cup oude stijl was dringend aan vernieuwing toe. De topspelers meden het toernooi steeds vaker, vanwege de volle kalender, het belang van de individuele carrière, de hinderlijke onderbreking die de Davis Cup daarvan was, in combinatie met verre reizen en onwelkome veranderingen van baansoorten. Dat betekende dat het Davis Cup toernooi steeds verder devalueerde.

Wie zat er pal na de Australian Open, midden in het hardcourt seizoen, te wachten op een driedaagse wedstrijd tussen de B-teams van Canada en Kroatië op gravel? Een punt van kritiek op de nieuwe opzet is dat de heroïsche vijfsetters, met verrassende winnaars die zich onsterfelijk maken voor eigen publiek, zullen verdwijnen. Inderdaad, de vijfsetters komen te vervallen. Evenals de thuis- en uitwedstrijden in de finaleronde. Maar heroïek en onsterfelijkheid zijn ook in de toekomst haalbaar. Immers, modale spelers krijgen de kans om in de finaleweek van de Davis Cup boven zichzelf uit te stijgen, door in achtereenvolgende ontmoetingen te winnen van bijvoorbeeld Novak Djokovic, Rafael Nadal en Roger Federer en daarmee hun land de Davis Cup te bezorgen. Daarnaast vertrouwen we erop dat de ITF er voor gaat zorgen dat kaarten voor de diverse wedstrijden in eerste instantie worden verkocht aan fans van de deelnemende landen.

Het is dus voorbarig om te stellen dat in de nieuwe opzet de typische Davis Cup- en landensfeer zal ontbreken. Die kan er wel degelijk nog steeds zijn. Misschien nog wel meer dan voorheen, met fans van alle landen gedurende een week bij elkaar in één stad. Her en der lezen we ook het verwijt aan de ITF dat de beslissing tot hervorming van de Davis Cup financiële redenen heeft. Dat lijkt ons niet het geval. De hervorming van de Davis Cup is een oplossing voor een probleem, namelijk de devaluatie van het toernooi. In de oude opzet moesten landelijke tennisbonden, zoals de KNLTB, geld toe leggen op een Davis Cup wedstrijd. In de nieuwe opzet, dankzij samenwerking met investeringsgroep Kosmos en andere partners, zal de Davis Cup geld opleveren, ook voor de deelnemende landelijke tennisbonden en voor de spelers.

Dat financiële voordeel is een mooie bijkomstigheid, die niet wegneemt dat de veranderingen in eerste instantie worden doorgevoerd om sportieve redenen. De toekomst van de Davis Cup stond op het spel. Het was nu of nooit. De Davis Cup oude stijl was bezig een langzame dood te sterven. Het is daarom goed dat de ITF het toernooi vanaf volgend jaar radicaal verandert. Maar we erkennen dat de Davis Cup nieuwe stijl daarmee nog geen gegarandeerd succes is. De ITF en de ATP werken volledig langs elkaar heen. Terwijl de ITF de Davis Cup op de schop neemt, is de ATP bezig om in januari de World Team Cup weer nieuw leven in te blazen. Dat moet een landentoernooi worden waar ATP-punten te verdienen zijn, voorafgaand aan en ter voorbereiding op de Australian Open. Als dat toernooi er komt, zijn er vanaf 2019/2020 twee landentoernooien binnen twee maanden.

Ondertussen zwijgt de website van de ATP de plannen over de nieuwe Davis Cup volkomen dood. Een duidelijk geval van kift. Het wordt echt tijd dat de beide organisaties meer gaan samenwerken en onderling afstemmen! De ITF moet beseffen dat het succes van de Davis Cup nieuwe stijl niet gegarandeerd is met de steun van de aangesloten tennisbonden, maar afhankelijk is van de steun van de spelers en dus ook van de ATP. Verandering van de opzet van de Davis Cup tot een finaletoernooi van één week was noodzakelijk. De volgende stap moet zijn dat de ITF en de ATP de handen eindelijk ineen slaan. Daarbij is de ITF nu weer aan zet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s