Thomas Muster: ‘de Musterminator’

Wat hebben Thomas Muster en Ivan Lendl met elkaar gemeen? Dat ze in een finale stonden die nooit gespeeld werd. En voor ons dat we van beiden geen fan waren toen ze nog actieve tennissers waren, maar dat de waardering later alsnog kwam. In de aanloop naar de GOAT-lijst van 2018 hebben we het vandaag over Thomas Muster. Richard Krajicek heeft een reden om hem dankbaar te zijn.

Bij Thomas Muster denken we onder andere aan zijn ongeluk in april 1989. Muster had die dag in de halve finale van het Masters toernooi van Key Biscayne gewonnen van Yannick Noah en zou de volgende dag de finale spelen tegen Ivan Lendl. Maar die finale kwam er niet. Op de avond na zijn halve finale werd Muster aangereden door een dronken automobilist. Zijn knie was compleet kapot. Artsen betwijfelden of hij ooit weer zou kunnen tennissen. Maar dat was buiten de vechter en doorzetter Thomas Muster gerekend.

Na een operatie begon hij met revalideren. Legendarisch zijn de beelden van Muster die ballen slaat vanuit een ligstoel, met een been in het gips. In september van 1989, een half jaar na het ongeluk, maakte hij zijn rentree op de tour. Zijn grootste successen kwamen 6 jaar later, in 1995. In dat jaar won hij maar liefst 12 toernooien, waarvan 11 op gravel. Muster was immers de King of Clay. Die 12 toernooizeges in één jaar zijn een record dat hij deelt met Roger Federer. Muster won in 1995 ook Roland Garros, zijn enige Grand Slam overwinning.

Ondanks al die overwinningen werd hij pas in februari 1996 de nummer 1 van de wereld, wat hij in totaal 6 weken is geweest. Muster had een slechte relatie met gras en met Wimbledon. Op een totaal van bijna 900 wedstrijden in zijn carrière speelde hij er slechts 17 op gras. Hij won nooit een wedstrijd op Wimbledon en verloor bij deelnames in 1992, 1993 en 1994 in de eerste ronde.

Het toernooi van 1995 sloeg hij over, waarna in 1996 de breuk met Wimbledon definitief werd. Muster werd dat jaar als zevende geplaatst. Zijn manager zei daarover: “Never in the history of Wimbledon has a world number two, a former number one, been seeded so low. That’s a subtle way of saying they don’t want him. This is further proof that the people in Britain don’t value Thomas. When they call him on Monday, they will soon find out whether he’s there or not.”Muster kwam niet naar Wimbledon. Zijn plaats in het schema werd overgenomen door Richard Krajicek, die het toernooi won.

De ‘Musterminator’ is een van de vijf mannelijke kandidaten om in 2019 opgenomen te worden in de Tennis Hall of Fame. En hij is de nummer 45 op onze GOAT-lijst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s