Federer versus Nadal: recensie

Wat valt er nog te zeggen over Federer-Nadal? Hebben we niet alles al gezien en gelezen – en weer teruggekeken op Youtube? Sportjournalist Robèrt Misset vindt van niet en gooit er een boek uit van 288 pagina’s die gaan over deze tweestrijd. Hij behandelt 15 cruciale partijen die illustratief zijn voor de rivaliteit.

We waren bang dat het alleen maar verhandelingen zouden zijn over die partij – maar wees gerust, de wedstrijdverslagen zijn kort en to the point de andere pagina’s zijn wat reflectiever/onderzoekender van aard. Misset is fan van Federer en is daar open over…juichend zit hij voor de tv als Federer in 2017 voor het eerst sinds lange, lange tijd een grote finale wint.

Het is de eerste partij in het boek, het is de fameuze Australian Open-finale waarbij de RF-backhand eindelijk een wapen is in plaats van een open zenuw. ‘Ik word gek, ijsbeer onrustig door mijn werkkamer.’ Even later als RF het winnende punt binnen heeft: ‘Hij huilt. Ook ik voel tranen opwellen van ontroering. De hele wereld huilt, omdat Federer de schoonheid nog eenmaal laat triomferen.’

Het boek staat vol met lyrisch taalgebruik – je went er vanzelf aan, sterker nog, het leest zeer prettig weg na verloop van tijd.In elk hoofdstuk spreekt Misset met Nederlandse tennisinsiders over de grote tweestrijd. Hij opent met observaties van Krajicek. In andere hoofdstukken komen bekende namen als Verkerk en Schalken aan het woord. Krajicek legt uit waarom Nadal zo lang de boventoon voert: ‘Maar het grootste verschil was dat niemand zo in het hoofd van Roger zat als Nadal.’

Misset zoekt hoe en waar dat dan is gebeurd. Al in 2006 identificeert Misset een cruciale pot: in Rome gaat RF in 5 sets onderuit. En daar ziet hij een patroon dat zich ontelbare malen zal herhalen: ‘Hij tennist niet langer om het punt te winnen, maar om niet te verliezen. <…> Weer is Federer de betere speler, maar opnieuw drukt hij niet door.’ In partij 6 in het boek komt de De grote afgang in beeld: Nadal veegt in zijn Parijse achtertuin RF van de baan en gunt hem 4 games in de finale van 2008. En hier vraagt Misset zich zelfs af: ‘Nu ik de partij analyseer, denk ik: waar was je gameplan, Roger? Had je dan werkelijk niet geleerd van eerdere nederlagen tegen Nadal’.

Het is constatering die Simek later ook doet, hij noemt hem (RF) zelfs een tactisch onbenul die leeft van zijn immense talent en valt ook keihard zijn coaches uit die tijd aan – nooit een saai moment met Simek: ‘Het is een blamage voor zijn coaches. Wat hebben die met hem uitgespookt?’ Een interessante observatie – zeker gezien het feit dat pas bij de komst van Ljubicic zijn spel echt is aangepakt – lees verbeterd.

In 2015 heeft RF drie jaar niet gewonnen van zijn aartsvijand. In het najaar wint hij voor het eerst weer eens. In de finale van Basel – klein toernooi, maar toch. Hij tennist inmiddels met een groter blad en kan daardoor meer vaart maken. Het is het beginpunt van de ommekeer in de strijd. Vanaf dat moment zal hij niet meer verliezen van Rafa.

et boek eindigt met het tennisfeestje van de Laver Cup waaruit blijkt hoe groot het respect is tussen de twee. Ze dubbelen samen en winnen, belangrijker nog, de wereld ziet hoe de twee iconen plezier maken. Het boek verveelt geen moment, maar helaas heb je door de keuze van de met name Nederlandse gesprekspartners – Misset bezoekt wel Rafa’s tennisschool – ook wel het idee dat je wat mist. Wat hadden trainers als Edberg of Annacone kunnen zeggen tegen Misset over de mindset van RF?

Afijn, we hebben ons uitstekend vermaakt en we hebben zin in Indian Wells en Miami waar ze elkaar weer zullen tegenkomen. Zit Federer definitief in het hoofd van de Spanjaard of kunnen nog een keer de rollen worden omgedraaid?

Robèrt Misset: Federer versus Nadal, De rivaliteit in 15 partijen. Atlas Contact


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s