De onderhandse service: tactisch wapen

Naar aanleiding van de capriolen van Nick Kyrgios publiceert de NOS een artikeltje over de onderhandse service. Aanvullend daarop hoorden we op de radio een interview met Marcella Mesker over dit fenomeen.

Mesker is het eens met John van Lottum en Roger Federer: de onderhandse service kan een tactisch wapen zijn. We hebben de indruk dat Kyrgios de onderhandse services niet uit tactische overwegingen gebruikt. Meer uit ballorigheid of om zichzelf en het publiek te vermaken.

Bij Michael Chang lag dat in 1989 anders. Hij serveerde onderhands tegen Ivan Lendl omdat zijn benen niet meer wilden. En om Lendl te ontregelen. Is de onderhandse service onsportief? Wat ons betreft nooit. Ook niet die van Martina Hingis tegen Steffi Graf. Hooguit is ‘ie in bepaalde omstandigheden dom en een teken van zwakte, zoals bij Hingis. Graf strafte de bal dan ook professioneel af.

De onderhandse service als tactische keuze vinden we interessant! We denken daarbij vooral aan Rafael Nadal en Dominic Thiem op gravel. Beiden staan bij hun servicereturns meters achter de baseline. Af en toe een onderhandse service, pakweg eens in de paar servicegames, kan dergelijke spelers ontregelen en onzeker maken. Op andere momenten kan de serveerder daar bij gewone services van profiteren. In topsport en dus ook in toptennis zijn alle legale middelen geoorloofd. Dus ook de onderhandse service.

We zijn benieuwd of serieuzere tennissers dan Kyrgios die tactische keuze een keer durven te gaan maken.

https://nos.nl/artikel/2277759-chang-hingis-en-nu-ook-kyrgios-de-onderhandse-service-is-weer-hot.html?fbclid=IwAR0SIt_CEJeGA9Y1pdj4tWAFCOlZqZmfImbl2kBRtFT8-zCxES25fVljhO0

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s