13-12 in de vijfde set, kijkcijfers en de toekomst

Nu het stof van de Wimbledonfinale is neergedaald, blikken we terug. Niet op de finale zelf, maar op de kijkcijfers, in combinatie met het best of five format en de tiebreak bij 12-12. Allereerst die tiebreak in de vijfde set. Wij zijn er geen voorstander van dat The Championships daarmee worden beslist.

De beslissende tiebreak bij 12-12 is in het leven geroepen na de editie van Wimbledon vorig jaar. Kevin Anderson was in de finale moegespeeld en kansloos tegen Novak Djokovic, vooral door de 26-24 in de vijfde set van zijn wedstrijd in de halve finale. Om herhaling van een dergelijke ongelijke strijd te voorkomen, kunnen we best begrijpen dat Wimbledon de lengte van wedstrijden wil maximeren.

Maar maak dan een uitzondering voor de finale! Dat is de laatste wedstrijd van het toernooi. Het geeft dan niet meer dat spelers totaal worden uitgeput. Als de finalisten eenmaal tot 12-12 zijn gekomen, kunnen ze net zo goed doorspelen tot twee games verschil. Dat gevecht hadden we liever gezien dan een beslissende tiebreak. Ook de best of five wedstrijden zelf staan ter discussie.

Niet bij ons. Juist de finale van Wimbledon toonde de charme en de aantrekkingskracht van partijen over drie gewonnen sets, met wisselende kansen, het mentale en fysieke gevecht en het epische drama in de vijfde set. Kortere wedstrijden zouden goed zijn voor de kijkcijfers. Maar de Wimbledonfinale van afgelopen zondag bewees dat niet. Voor het Amerikaanse ESPN was die finale de op twee na best bekeken tenniswedstrijd ooit. In Engeland was de finale het best bekeken sportevenement van de dag. Beter dan de Formule 1 op Silverstone en de finale van het WK cricket, dat Engeland won. En ook in Nederland scoorde de Wimbledonfinale goed. Met de complimenten aan de NOS, die de wedstrijd in z’n geheel live uitzond op het open net. Tussen 17.30 en 20.10 uur had de uitzending 1,1 miljoen kijkers, wat een marktaandeel betekende van 28% en een vierde plaats in de kijkcijfer top-25 van die dag.

Ook wij hebben vaak suggesties gedaan voor het versnellen en inkorten van tenniswedstrijden, om tennis aantrekkelijker te maken als televisiesport. Dat vinden we nog steeds opties voor de gewone toernooien op de Tour. Maar wat ons betreft zijn de Grand Slams van een buitencategorie die heroïsche vijfsetters van 5 á 6 uur rechtvaardigt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s