Paul Haarhuis: nice to be back here

Volgende week publiceren we het interview dat we gaan hebben met technisch directeur Jacco Eltingh van de KNLTB. Dat is tijdens de eerste week van de US Open. Een mooie aanleiding om terug te gaan in de geschiedenis van de Nederlanders op de US Open. Het is het jaar 1991. Het jaar van Paul Haarhuis.

Zijn meest memorabele wedstrijd tijdens dat toernooi was de kwartfinale tegen Jimmy Connors. Van die partij herinneren we ons vooral de rally met de opeenvolgende smashes van Haarhuis, die hij toch verloor en waardoor de wedstrijd kantelde in het voordeel van Connors. Bij aanvang van de US Open 1991 had Nederland vijf spelers in de top-100, waarvan vier in de top-50. In volgorde van ranking: Richard Krajicek, Mark Koevermans, Jan Siemerink, Paul Haarhuis en Jacco Eltingh.

Krajicek, Eltingh en Siemerink waren op dat moment respectievelijk nog maar 19, 20 en 21 jaar oud. Nederland had de tennistoekomst! En via de kwalificaties stond ook veteraan Michiel Schapers in het hoofdtoernooi van deze US Open. Na Haarhuis presteerde Siemerink tijdens dit toernooi het best. Hij won van de zevende geplaatste Guy Forget en verloor in de derde ronde van Gabriel Markus. Maar de Nederlandse ster van het toernooi was dus Paul Haarhuis. Hij zorgde voor de grootste sensatie van die US Open door in de derde ronde te winnen van de nummer 1 van de wereld, Boris Becker. En dik ook, namelijk met 6-3 6-4 6-2.

Marcella Mesker gaf toen al namens de NOS commentaar bij de wedstrijden. Maar verder waren het compleet andere tijden. De verbindingen waren een stuk minder dan nu, waardoor Mesker op enig moment via de telefoon commentaar lijkt te geven. Hawkeye bestond nog niet, wat leidde tot een heerlijke woede uitbarsting van Haarhuis en een (vergeefse) discussie met de umpire. En na afloop gaven de spelers elkaar nog een ouderwetse, uitgestrekte hand. Twee jaar eerder had Haarhuis op de US Open John McEnroe verslagen.

Na afloop van die wedstrijd grapte hij: “I am Paul Haarhoes, I come from Mars”. Na zijn overwinning tegen Becker zei hij droogjes “Nice to be back here”.

https://nos.nl/video/260944-1991-haarhuis-laat-becker-kansloos.html?fbclid=IwAR32O1dFo2UKP74YNpzEkBhM0kNlf79XqGOBA5R57d4riIwJHuHZm5BAR4I

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s