Rod Laver: twee keer een Grand Slam

We houden bij MasterTennis ook van tennishistorie en -nostalgie. We gaan terug in de tijd, naar het ontstaan van de term ‘grand slam’ en naar de winst van Rod Laver op de US Open in 1969, 50 jaar geleden.

Tennisliefhebbers, waaronder wij, noemen de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open ‘grand slam’ toernooien. Maar eigenlijk is dat niet correct, want die toernooien heten ‘majors’. Grand slam is een term die ooit is uitgevonden voor het winnen van alle majors in één kalenderjaar. De man die wordt gezien als de uitvinder van de term in relatie tot tennismajors, was een journalist van de New York Times: John Kieran.

Toen Jack Crawford in 1933 de eerste drie majors van het jaar had gewonnen en vervolgens de finale haalde van de US Open, schreef hij in de krant: “If Crawford wins, that would be something like scoring a grand slam on the courts.” Daarmee refereerde hij aan het bridgespel. Maar een paar weken daarvóór had de onbekendere schrijver Alan Gould van een lokale krant uit Pennsylvania de term al gebruikt nadat Crawford Wimbledon had gewonnen. Echter, vanwege het grotere bereik van de New York Times, wordt de benaming grand slam tot de dag van vandaag toegeschreven aan Kieran.

Jack Crawford verloor zijn finale van de US Open 1933 van Fred Perry. Vijf jaar later, in 1938, werd Don Budge de eerste speler die een grand slam realiseerde. Daarna volgden nog Maureen Connolly, Rod Laver, Margaret Court en Steffi Graf. Zoals bekend deed Laver het twee keer: in 1962 en in 1969. Zijn tweede grand slam voltooide hij tijdens de US Open na winst op Tony Roche. We zien Rod Laver regelmatig op de tribunes bij majors, waaronder deze week. Kijkend naar de kwieke oude heer is het nauwelijks voor te stellen dat zijn tweede grand slam dit weekend alweer 50 jaar geleden is. Tweemaal een grand slam: een prestatie die vermoedelijk nooit zal worden geëvenaard.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s