MasterTennis interviewt Marcella Mesker

In de jaren tachtig hoorde ze bij de beste eenendertig tennissters van de wereld: Marcella Mesker. Bij velen is ze nu al decennialang ook bekend als een van de tenniscommentatoren op radio en tv. Bij de NOS en tevens bij Fox Sports. MasterTennis zat twee uur bij haar aan de keukentafel om te praten over onder andere haar vak als commentator, coaching op de baan en de grote drie. Vandaag deel 1 van ons interview met Marcella Mesker.

Wat doe je nu allemaal?

🎾 ‘Ik heb jaren heel veel verschillende dingen gedaan: tennisclinics, lezingen, advies voor bedrijven, columns schrijven en een boek over mijn eigen loopbaan. Maar ik was er op een gegeven moment wel klaar mee. Het is nu vooral commentaar geven bij de NOS en Fox.’Hoe ben je vanuit het toptennis de tv-wereld ingestapt?🎾 ‘In 1987 raakte ik op Wimbledon zwaar geblesseerd, ik scheurde mijn voorste kruisband af. In die revalidatieperiode ben ik allerlei dingen gaan ontdekken, van uitgaan tot klassieke muziek. Ik ben nog wel teruggekeerd op de baan, maar mentaal stond ik er niet meer voor 100 procent achter. Op mijn 28e ben ik gestopt met toptennis. Via wat tv-werk kwam ik in contact met Studio Sport, met mannen als Kees Jansma, Martijn Lindenberg en Mart Smeets. Zij zeiden: ‘Spreek maar eens een bandje in naast Heinze Bakker’. Hij was de man die destijds het tennis deed.’

Hoe ging dat?

🎾 ‘Ga je gang, zeiden ze. En probeer bij de herhalingen en de gamewissels iets te zeggen over tactiek. Toen een dempertje eruit sprong bij een van de spelers, meldde ik dat. Dat was toen nog nieuw en gericht om de arm te beschermen. Daar wist Heinze niks van. Ik kwam net uit het circuit dus ik kende ook iedereen die in de playersbox zat. De coaches, de vriendin. Dus dat meldde ik tijdens die proefopnames. Kees Jansma was daar blij mee, ik was geslaagd. Mijn eerste finale naast Heinze was een Rotterdam-finale met McEnroe. Hij was altijd heel voorzichtig en durfde nooit stelling te nemen, maar maakte ook nooit een fout.’ Hoe heb jij jezelf ontwikkeld?🎾 ‘Ik ben veranderd, maar alles is veranderd. Vroeger was het fluisteren, zoals Willem Duys dat deed. En een mening geven was eigenlijk niet de bedoeling. Dat is allemaal anders. Ik heb mezelf ontwikkeld, denk ik. Schaven en beter worden, dat is mijn aanpak altijd geweest. Bij tennis op tv zie je als kijker wat er gebeurt. Het aardige van commentaar vind ik dat je het idee erachter vertelt. Als je alleen vertelt wat de kijker ziet, dan voeg je niet zoveel toe.’

En je zit op Twitter, lees je ook negatieve tweets op je commentaar?

🎾 ‘Dat echte geklaag lees ik niet, die mensen volg ik niet. Maar al dat gedoe eromheen op social media vind ik ook leuk, er gebeurt wat en het zorgt voor interactie. Anders is het maar saai. Voor wedstrijdcommentaar zit ik op het Mediapark in Hilversum in een klein hok met hetzelfde beeld dat iedereen krijgt. Wel krijgen we de spelers-interviews van te voren. Dertig jaar geleden had je vrijwel niks, alleen een jaarlijkse mediaguide van de ATP. Vandaag op mijn laptop heb ik toegang tot alle relevante sites, plus de medianotes van de ATP en WTA. Dus ik ben er vaak een uur van tevoren om me voor te bereiden. In de meeste partijen gebeurt ook niet zoveel in de openingsgames, dan heb je de ruimte om wat achtergronden te schetsen of te praten over het toernooi.’

Wat zijn je belangrijkste bronnen?

🎾 ‘Het meeste haal ik van Twitter, daar volg ik alle belangrijke tennisjournalisten. Zoals van de New York Times of Sports Illustrated. Zij hebben vaak mensen ter plekke. Daar is in Nederland helaas vaak geen budget meer voor. De laatste wedstrijd op locatie was Wimbledon 2019 voor de NOS. In de gouden jaren negentig gingen we met twaalf journalisten op pad naar Melbourne of Londen, de jaren van Richard, Jacco, Jan en Paul. Dat was ontzettend leuk.’

Hoor je wel eens iets vanuit Fox of de NOS op je commentaar?

🎾 ‘In dertig jaar heb ik nooit een aanwijzing gekregen. Er is geen leerschool voor zo’n vak. Hoofdcommentator bij de NOS is Arno Vermeulen, die heeft een keer gezegd dat ik iets aan mijn stem moest doen, juist toen ik heel verkouden was. Dat heb ik ’m meegedeeld, daar heb ik daarna nooit meer iets van gehoord. Bij de NOS wisselen we de top-partijen, de finales, met elkaar af. De vaste groep bij Fox die vaak de finales en halve finales mogen doen, zijn Abe Kuijl, John van Lottum, Mariette Pakker, Robert Reijmering en ik. Vroeger hoorde daar natuurlijk ook Theo Bakker bij.’

Heeft de tennissport een probleem als de grote 3 gestopt zijn?

🎾 ‘Uiteindelijk komt het weer goed, maar er zal een tijd overheen gaan. Er zal toch eerst een dip komen. Ik denk een dip in kijkcijfers en een dip in sponsorgeld, want die zijn aan elkaar gelinkt. Dus het is heel erg te hopen dat die jonge generatie opstaat. Medvedev heeft dat nu gedaan. Het is nog wel een beetje wennen aan hem. Alhoewel hij als persoonlijkheid grappig is. Alleen heeft hij een beetje tegen dat hij eruit ziet als een grijze muis. Over drie jaar is ‘ie kaal. De vrouwen zijn natuurlijk dol op Nadal, door de mouwloze shirts en de body. En anderen zijn weer dol op Federer, vanwege zijn gentleman look. Medvedev zal niet zoveel vrouwelijke aanhang hebben, dat is een beetje jammer. Maar als je hem hoort praten: het is een hele slimme, welbespraakte jongen met humor. Toch verwacht ik een paar jaar een dip als de grote 3 stoppen.’‘De ATP is natuurlijk al met van alles bezig om dat gat op te vangen, zoals het hele Next Gen verhaal. Dat doet de ATP goed: het toernooi in Milaan, de marketing. Alle informatie die we elke dag krijgen: Next Gen dit, Next Gen dat, Next Gen star. Het zit in onze hoofden gepeperd. En als het bij de journalisten in het hoofd gepeperd zit, dan komt het er ook uit. De fans gaan dat overnemen.’

Over de nieuwe generatie en persoonlijkheden gesproken: wat vind je van Nick Kyrgios?

🎾 ‘Ik heb hem een keer helemaal afgemaakt, als analist in de studio bij Fox. Dat ging over het feit dat hij wedstrijden tankt, weggeeft. Dat kán niet! Uitbarstingen okay. Met een stoel smijten, een scheidsrechter uitschelden zijn slechte voorbeelden, maar dat is van alle generaties. Als iemand aan het vloeken is, doe je je oren maar dicht. Vooruit, daar kan ik nog een oogje dichtknijpen. Maar niét als iemand een tegenstander, publiek en toernooiorganisatie vernedert door ballen bewust rechtstreeks het hek in te slaan. Niet je best doen vind ik het ergste van het ergste in de sport, de ergste overtreding in de tennissport.’

Wat vind je van de comebacks van Andy Murray en Kim Clijsters?

🎾 ‘De winst van Andy Murray in Antwerpen is natuurlijk geweldig voor hem! Hij is een bijzondere jongen. Van saai en knorrig is hij nu een van de grootste sportmensen van Groot Brittannië. En een van de allergrootste tennissterren. We moeten beseffen hoe knap het is: van een heupoperatie naar toernooiwinst in 8 á 9 maanden. Andere mensen hebben dan nog moeite met lopen. Voor de tennissport is dit naast het succes van Medvedev weer een mooie verhaallijn erbij. Het enige nadeel is dat het toch weer een speler is van de gevestigde orde. Maar zijn herstel en comeback zijn een voorbeeld voor velen. Afgezet tegen Nick Kyrgios is Murray het andere uiterste.’‘Murray zal stap voor stap weer mee gaan doen om de echte hoofdprijzen. Op korte termijn zullen best of five wedstrijden nog moeilijk voor hem zijn. Dus ik verwacht dat hij op de Australian Open nog geen kanshebber zal zijn. Wel op Wimbledon, waar hij zich waarschijnlijk helemaal op zal richten.’ ‘Kim Clijsters is een heel ander verhaal. Iedereen zegt dat ze weer top-10 kan worden, maar dat is allemaal geslijm en gelik. Het is leuk dat ze terugkomt, want het is een fantastische vrouw. Maar ik denk dat het heel moeilijk wordt. Zelfs in haar goeie periode kon ze niet langer dan twee maanden tennissen, want dan raakte ze geblesseerd. Hoe moet dat nu gaan, na drie kinderen? Dat is niet niks om eruit te persen. Ik denk dat het niet van lange duur zal zijn -laat ik het zo zeggen.’

Morgen deel twee van ons interview met Marcella Mesker.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s