John McEnroe: In the Realm of Perfection

By far de raarste en fascinerendste sportdocumentaire die we de laatste jaren hebben gezien, John McEnroe: In the Realm of Perfection. Waar keken we naar – alweer een paar maanden geleden? Een jazz-achtige improvisatie, zo voelde het.

Ok, terug naar de feiten. Een filmer heeft jarenlang Mac gevolgd tijdens Roland Garros. Een documentairemaker maakt erin 2018 een documentaire van. Voor de duidelijkheid, het gaat om de tennisser McEnroe – niet de commentator. We zien veel beelden van Mac op zijn minst favoriete ondergrond. Tegenstander zijn voor de filmer onbelangrijk, de resultaten ook. Het gaat om zijn spel, zijn ruzies en zijn psyche. We horen dat acteur Tom Hulce Mac bestudeerde voor de rol van Amadeus. We zien umpires die toen nog niet uit de stoel kwamen, we horen toeschouwers die zich tegen de Amerikaan keren. En de bekende analyse: vijandigheid was zijn drug.

Bovenal is het een ode aan Mac, een rebel die vecht tegen de wereld in al zijn facetten. Prachtig is de intense woede tegen het ‘lawaai’ van audio- en filmapparatuur; de perfectionist laat zich door alles afleiden. Uiteindelijk doet de documentairemaker toch verslag van een wedstrijd en wel van de verloren finale tegen Lendl in 1984. Het grote drama…twee sets voor en toch verliezen. Overstuurde gitaren en een gebroken McEnroe op de stoel verbeelden het intense verdriet. De trailer alleen is al de moeite waard.

O ja, ook John McEnroe vind je straks terug in de GOAT-lijst, die eind december verschijnt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s