De Mastertennis GOAT-lijst. Editie 2019

Volgens traditie op de dag na Kerstmis is hier weer de GOAT-lijst van MasterTennis, editie nummer zeven. De lijst die de Greatest Of All Time bepaalt. Inmiddels bestaande uit 82 tennissers, gerangschikt naar prestaties. Van Rod Laver en Roy Emerson tot nieuwkomers Alexander Zverev en Stefanos Tsitsipas. Met op nummer 1 de GOAT. Lees onderaan dit bericht hoe je een PDF-exemplaar van de lijst kunt ontvangen en meedingt naar een MasterTennis t-shirt. Maar allereerst meer over de lijst zelf en over de verschuivingen ten opzichte van voorgaande jaren.

🎾 De achtergrondIn 2013 bedachten we naar aanleiding van de voortdurende discussie over de GOAT dat spelers beoordeeld en met elkaar vergeleken zouden kunnen worden op basis van hun behaalde overwinningen. Daarmee was het idee voor een GOAT-lijst geboren. Een lijst van de beste tennissers uit de geschiedenis aan de hand van hun prestaties. Objectief en onderbouwd met cijfers. De eerste lijst bestond uit 34 spelers. Door de criteria voor toegang tot de lijst uit te breiden, waren dat er vorig jaar 76 en dit jaar 82. We pretenderen niet dat we hiermee de discussie over de GOAT definitief hebben beslecht. Immers, prestaties van spelers uit verschillende tijdperken zijn nooit helemaal met te elkaar te vergelijken. Toch zijn we er van overtuigd dat onze lijst objectief richting geeft aan de discussie over de GOAT, zéker voor wat betreft spelers uit de Open Era. En hoe dan ook is het gewoon leuk voor ons als tennisliefhebbers om spelers van de afgelopen 100 jaar bij elkaar te brengen en te rangschikken.

🎾 De criteriaTot vorig jaar stonden op de lijst alle spelers die vanaf 1920 minimaal drie Grand Slams hebben gewonnen, plus alle spelers die in de Open Era minimaal één Grand Slam hebben gewonnen en/of minimaal één week op nummer 1 van de wereldranglijst hebben gestaan. Dit jaar hebben we daar spelers aan toegevoegd die de Tour Finals minimaal één keer hebben gewonnen. Dat levert zes nieuwe binnenkomers op, waaronder drie actieve spelers. De prestaties die de volgorde van de spelers bepalen, staan bovenaan de lijst. Ze zijn onder te verdelen in drie hoofdcategorieën: Grand Slam toernooien, overige toernooien en nummer 1 op de wereldranglijst. De diverse (sub)categorieën kennen verschillende wegingsfactoren, waarbij Grand Slam overwinningen de meeste punten opleveren. Daarnaast geven we bonuspunten voor calender en career Grand Slams. Calender Grand Slams zijn behaald door Rod Laver en Don Budge.

🎾 De verschuivingen en de GOATVooral door zijn twee Grand Slam overwinningen dit jaar is Rafael Nadal Pete Sampras gepasseerd. Dat we met de huidige Grote 3 van het tennis in een bijzonder tijdperk leven, wisten we natuurlijk al. En dat komt nu ook tot uitdrukking in onze GOAT-lijst. Voorlopig zullen ze met elkaar nog wel even de top-3 blijven, want de eerstvolgende nog actieve speler op de lijst is Andy Murray, op de 25e plaats. De kans is groter dat er in de komende jaren verschuivingen gaan plaatsvinden binnen de top-3. Nadal zit Novak Djokovic op de hielen en kan hem in 2020 passeren. En samen kunnen ze in de toekomst wellicht om de nummer 1 positie gaan strijden. Maar vooralsnog is de GOAT nog steeds: Roger Federer! De beste tennissers aller tijden op basis van prestaties. Federer scoort in alle categorieën gelijk aan of beter dan Djokovic en Nadal. Daardoor is en blijft hij de onbetwiste GOAT. Onze lijst en criteria zijn objectief, zeggen niets over onze voorkeuren en over de schoonheid van het tennis van de spelers op de lijst. Maar niemand zal ontkennen dat Roger Federer in zijn spel alles verenigt wat tennis zo mooi maakt. Talent, veelzijdigheid, creativiteit, brille. Hij is een aanvallende speler met vaart in zijn spel. En ook is hij een stille vechter en verdedigingskunstenaar. Hét icoon van de tennissport en al met al een waardige GOAT.

🎾 De GOAT-lijst per mail en win een t-shirtFacebook staat publicatie van een PDF niet toe, waardoor we een foto van de lijst plaatsen. Ons advies: opslaan en vergroten. Vrienden van MasterTennis en andere tennisfans die de PDF-versie van de GOAT-lijst willen ontvangen, kunnen een mail sturen naar mastertennisgoatlijst@hotmail.com. Als je de GOAT-lijst opvraagt en tevens dit bericht een like geeft en/of deelt, maak je kans op een mooi MasterTennis t-shirt. Immers, we doen dit voor een zo groot mogelijk publiek, waarbij alle hulp welkom is. Waarvoor dank. Tot slot zijn we benieuwd naar jullie reacties en meningen, want de discussie over de GOAT gaat altijd door.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s