De start van het tennisjaar: ATP Cup

Vannacht om 00 uur Nederlandse tijd begint het nieuwe seizoen op de ATP Tour. Maar eerlijk gezegd voelen we dat nog niet zo. Het seizoen start namelijk met de ATP Cup, een landenwedstrijd waar we nog weinig gevoel bij hebben. Voor ons begint de Tour pas echt met de start van de Qatar Open in Doha, aanstaande maandag.

De website van de ATP publiceert al een week lang blije berichten over de ATP Cup, inclusief interviews met spelers die het toernooi groot en belangrijk noemen. Dat nemen we natuurlijk met een flinke korrel zout, in de wetenschap dat de ATP er belang bij heeft om het eigen nieuwe toernooi te promoten en de bond altijd goed is in het hypen van evenementen. Ondanks de hosannateksten van spelers denken we dat ze de ATP Cup toch vooral zien als een ideale voorbereiding op de Australian Open. Immers, alle landen zitten in poules van vier, waardoor ieder land minimaal drie wedstrijden speelt. Daardoor kunnen spelers sowieso een paar potjes warmdraaien voor het eerste Grand Slam, in dezelfde omstandigheden als waarin de Australian Open wordt gespeeld. Ideaal natuurlijk.

Maar toch is er een groot verschil met de andere landenwedstrijden, zoals de Davis Cup, de Laver Cup en de vroegere Hopman Cup. Namelijk dat er bij de ATP Cup punten voor de wereldranglijst zijn te verdienen. De ATP pocht dat er voor de ongeslagen speler van het winnende land maximaal 750 ATP-punten zijn te verdienen. Dat klopt inderdaad in theorie. In de praktijk zal dat puntenaantal echter nooit gehaald worden. De punten die een speler per gewonnen wedstrijd verdient, zijn afhankelijk van de fase in het toernooi waarin een partij wordt gespeeld en van de sterkte van zijn tegenstander.

Bijvoorbeeld: een overwinning in de poulefase op een speler uit de top-10 levert 75 punten op, een overwinning in de poulefase op een speler van buiten de top-100 20 punten. In de halve finale zijn die aantallen respectievelijk 180 en 35. Daarnaast zijn er nog allerlei andere puntenaantallen bij combinaties van toernooirondes en tegenstanders, waar we jullie nu niet mee zullen vermoeien. . De speler die alle wedstrijden tot en met de finale speelt en wint én dat doet tegen alleen maar top-10 spelers, komt uit op 775 punten, dus op het maximum van 750. Maar dat gaat natuurlijk niet voorkomen, omdat tegenstanders nooit allemaal top-10 spelers zullen zijn -zeker niet in de poulefase. Volgens onze inschatting is ongeveer 550 punten het realistische maximum voor een speler die alle wedstrijden speelt en wint.

Maar we moeten toegeven: die ATP-punten maken het evenement toch wat interessanter dan het anders zou zijn. Het geeft ons meer het gevoel dat het daadwerkelijk ergens om gaat. Hoewel we als gezegd nog niet echt warm lopen voor het toernooi, geven we het natuurlijk wel een kans. De ATP Cup is vanaf middernacht tot en met volgende week zondag te zien op FoxSports.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s