De meltdown die tot diskwalificatie moest leiden

Gisteren memoreerden we kort de ‘meltdown’ van Stefanos Tsitsipas. We komen er nog even op terug. Wat ons betreft had Tsitsipas direct gediskwalificeerd moeten worden. Tijdens een woede-uitbarsting raakte Tsitsipas met zijn racket de bovenarm van zijn vader, die daar duidelijk door geblesseerd raakte.

We roepen nog even in herinnering de finale van Queens 2012, waarin David Nalbandian tegen de stoel van een lijnrechter schopte, die daardoor licht gewond raakte. Nalbandian werd (terecht) onmiddellijk gediskwalificeerd. Wat zijn de regels?

In de Player code of conduct van de ATP staan de gedragsregels voor spelers en de straffen voor overtredingen daarvan. In het geval van Tsitsipas was sprake van physical abuse (van een official, tegenstander, toeschouwer of andere persoon -in dit geval zijn vader en coach). Daarop is het point penalty schedule van toepassing. Namelijk een waarschuwing bij een eerste overtreding, een strafpunt bij een tweede en strafgame bij een derde overtreding.

Echter, physical abuse gaat uit van het aanraken van iemand. In dit geval was sprake van het verwonden van een persoon, net als destijds in de partij van Nalbandian. De supervisor heeft dan de bevoegdheid om het point penalty systeem te overrulen en op basis van unsportsmanlike conduct over te gaan tot onmiddellijke diskwalificatie. Dat gebeurde bij Nalbandian en had gisteren ook moeten gebeuren bij Tsitsipas.

Los van de foute beslissing van de officials, verbijstert het ons hoe lichtzinnig wordt omgegaan met dit incident, vooral ook door Tsitsipas zelf. Met zijn bekende innemende oogopslag, zachte stem en lieve glimlach bagatelliseerde hij de wanvertoning, door te zeggen dat het niet zo bedoeld was en dat het hem waarschijnlijk huisarrest zou opleveren. Een verkeerde reactie op een totaal verkeerde actie. Tsitsipas had tijdens de persconferentie diep door het stof moeten gaan, nederig zijn excuses moeten aanbieden en beterschap moeten beloven.

De uitbarsting van gisteren is een dieptepunt in het regelmatig terugkerende wangedrag van Stefanos Tsitsipas. Totdat hij zich fatsoenlijk gaat gedragen op de baan, zijn we even geen fan meer van hem.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s