De Australian Open onder vuur

De organisatie van de Australian Open ligt behoorlijk onder vuur -om met een toepasselijke beeldspraak te openen. Diverse spelers hebben kritiek geuit op het speelschema van de kwalificatiewedstrijden van vandaag, dat in de rook van de bosbranden ‘gewoon’ is afgewerkt. Is die kritiek terecht? Om maar meteen ons antwoord op die vraag te geven: ja, dat lijkt ons terecht.

We zijn niet ter plekke, maar we zien de foto’s van een nevelig Melbourne, als gevolg van de branden. En we horen de meningen. Tegenover spelers die zeggen geen last te hebben van de slechte luchtkwaliteit (onder wie Bibiane Schoofs) staan minstens zoveel spelers die daar wél last van hebben. Met als tragisch dieptepunt de speelster die vanwege een hoestbui en ademnood haar wedstrijd moest opgeven.

De organisatie van de AO zegt in nauw contact te staan met onder anderen meteorologen en artsen en de gezondheid van de spelers boven alles te stellen. Zie deze tweet: “Further decisions will be made based on onsite data, and in close consultation with our medical team, the Bureau of Meteorology and scientists from EPA Victoria. As always the health and safety of our players, our staff and our fans is our priority.”Mooie woorden. En we geloven ze ook nog.

Voor iedereen zijn de huidige extreme omstandigheden nieuw, dus ook voor de organisatie van de AO. We begrijpen de worsteling. Maar tot zover ons begrip. De geciteerde tweet is van (ongeveer) 9.30 uur vanochtend lokale tijd, het begin van de tennisdag. Daarna…. niets meer! Geen nieuwe, aanvullende communicatie vanuit de AO, noch op Twitter, noch op de website van het toernooi. Dat gebrek aan communicatie vinden we bizar en kwalijk. Als gezegd kunnen wij niet beoordelen of op dit moment in Melbourne getennist kan worden. Maar als wij de toernooiorganisatie zouden zijn, zouden we een structureel, transparant overleg organiseren met een afvaardiging van spelers en coaches, eventueel de spelersraad van de ATP, aangevuld met een delegatie namens de WTA, om hen te laten meepraten en -beslissen over de situatie, de (on)mogelijkheden en de speelschema’s in de komende dagen en twee weken.

Want het toernooischema ongewijzigd afwerken, met af en toe een zalvende tweet, is in de huidige omstandigheden geen optie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s