Fabio Fognini: de held van de tennisdag

Het was een makkelijke tennisdag op de Australian Open voor Novak Djokovic, Roger Federer en Stefanos Tsitsipas. Held Fabio Fognini daarentegen moest weer uren maken. Djokovic en Federer boekten eenvoudige overwinningen. Tsitsipas kreeg zelfs een walkover. Federer werd geholpen door de vermoeidheid van tegenstander Filip Krajinovic, die gisteren nog een zware vijfsetter moest spelen. Dat was een mazzeltje voor de Zwitser, hoewel hij de wedstrijd onder andere omstandigheden ook wel had gewonnen. Maar was het oneerlijk voor Krajinovic?

Nee, wij vinden van niet. Een van de charmes van een Grand Slam is juist dat zo’n toernooi ook een fysieke overlevingstocht is. Het is zaak om vroeg in het toernooi snelle overwinningen te boeken en daardoor energie te sparen. Of je moet fysiek in staat zijn om een paar vijfsetters aan te kunnen. Ook de pech van twee wedstrijden in twee dagen moet je als prof kunnen verstouwen. Kun je dat niet (of onvoldoende), dan is dat je eigen falen.

Tsitsipas heeft dit toernooi nog geen druppel zweet verspild. Mede dankzij de walkover van vandaag. Maar hij kan zijn borst natmaken in de komende anderhalve week. Daar waar Federer een op papier makkelijke loting heeft, met in zijn kwart van het schema John Millman, Marton Fucsovics en Fabio Fognini als (potentiële) tegenstanders richting de halve finale, is dat voor Tsitsipas een heel ander verhaal. Hij treft (mogelijk) Milos Raonic, Roberto Bautista Agut (dé outsider!) en Novak Djokovic. We zijn benieuwd of Tsitsipas zich daar doorheen slaat. We hopen het.

De held van het toernooi tot nu toe is Fabio Fognini. Net als Krajinovic speelde hij twee wedstrijden in twee dagen. Maar Fognini kon dat wél aan. En hoe! Gisteren kwam hij terug van een 2-0 achterstand in sets tegen Reilly Opelka; vandaag won hij in de tiebreak van de vijfde set van Jordan Thompson. We mogen hem wel, die Fognini. Een brave huisvader buiten de baan, maar op de baan vaak een amusante badboy (toegegeven: die soms over de schreef gaat). We hebben hem vaak live zien spelen op zijn thuistoernooi in Rome en genoten van zijn heerlijke touch, die ook hóórbaar is in zijn slagen. Hij oogt flegmatiek, maar laat regelmatig zien dat hij ook kan vechten totdat hij erbij neervalt, zoals deze week. Wat ons betreft mag Fabio Fognini nog een paar ronden overleven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s