Een memorabele dag op de AO

Het was een mooie tennisdag op de Australian Open. Memorabel zelfs, met twee twintigers die de hegemonie van de dertigers doorbraken. Alexander Zverev en Dominic Thiem deden het. Het levert een prettig affiche op: een halve finale van een Grand Slam tussen twee spelers van buiten de Grote 3.

We richten ons nu vooral op Dominic Thiem. Wat een wedstrijd, wat een speler! Het gaat misschien te ver om vandaag te bestempelen als de dag die het einde inluidt van Rafael Nadal als nummer 1 van de wereld en vaste klant in finales van Grand Slams. Maar toch zou het ons niet verbazen als we in de toekomst 29 januari 2020 aanmerken als de dag waarop de volgende tennisgeneratie het stokje van hem overnam. Nadal had namelijk geen offday. Integendeel. Ook hij speelde goed. Maar Thiem was simpelweg beter. En vooral opmerkelijk en veelzeggend is dat Thiem de meerdere was van Nadal op diens specialiteit: de langere rally’s.

Wat Thiem vandaag presteerde zal niet alleen Thiem zelf inspireren en nog beter maken, maar ook andere (jonge) spelers het vertrouwen geven dat er wat te halen valt tegen de Grote 3, vooral ook tegen Nadal. Niets ten nadele van het spel van de Spanjaard, maar we betrapten onszelf er tijdens de wedstrijd op dat we het tennis van Thiem veel knapper vonden dan dat van Nadal. Wellicht komt dat omdat we zelf enkelhandige backhands hebben en ons daardoor meer met Thiem en zijn backhand kunnen identificeren. Wat een ongelooflijke hoeken en winners maakt hij met die slag, waaronder vanaf schouderhoogte. Prachtig!

Nog steeds kan de winnaar van de Australian Open komen uit de andere halve finale. Maar zelfs in dat geval kan de Australian Open van 2020 later, in retrospectief, het begin blijken van de wisseling van de wacht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s