Cristian Garin: topper op gravel

Misschien was hij tot voor kort de minst bekende speler uit de top-25 van de wereldranglijst. Toch heeft hij dit jaar al twee toernooioverwinningen behaald: Cristian Garin. Hij moet nog wel leren om ook op hardcourt te gaan winnen.

Die twee titels behaalde Garin deze maand; begin februari in Cordoba en gisteren in Rio de Janeiro. Beide toernooien werden gespeeld op gravel. Met de twee titels die hij in 2019 behaalde, heeft hij nu in totaal vier toernooien gewonnen. Ook zijn twee overwinningen van vorig jaar waren op gravel.

De Chileen Garin is een typische Zuidamerikaanse gravelspecialist. Ook in de jeugd blonk hij al uit op die ondergrond, met winst van het jeugdtoernooi van Roland Garros in 2013. Hij won destijds in de finale van Alexander Zverev. Hoewel hij een jaartje ouder is dan Zverev, zijn de Duitser en Garin van dezelfde generatie. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld Stefanos Tsitsipas en Daniil Medvedev. Maar in vergelijking met deze generatiegenoten is Garin nog een relatief onbekende speler. Dat zal te maken hebben met zijn prestaties tot nu toe op de grote toernooien. Zijn beste resultaat bij een Masters 1000-toernooi is een kwartfinale in Parijs vorig jaar. Op de Grand Slams heeft Garin zelfs nog minder gepresteerd. In zeven deelnames aan Grand Slams kwam hij nooit verder dan de tweede ronde.

Op gravel kan Garin met de besten mee, maar op andere ondergronden duidelijk nog niet. Dat blijkt uit zijn statistieken. Op gravel heeft de Chileen dit jaar 9 wedstrijden gepeeld en die allemaal gewonnen. Op hardcourt daarentegen won hij in 2020 slechts één van zijn zes wedstrijden. In totaal heeft Garin in zijn carrière op de Tour 52 wedstrijden gewonnen. 37 van die overwinningen behaalde hij op gravel. En 75% van zijn huidige puntenaantal voor de wereldranglijst heeft Garin verdiend op gravel.

Met dergelijke statistieken komt Garin uiteindelijk niet veel verder. Graveltoernooien maken slechts een klein deel uit van de kalender; hardcourt is de dominante baansoort. Om te kunnen doorstomen naar de top-10, zal Garin ook op die ondergrond wedstrijden moeten gaan winnen en dus punten moeten gaan pakken. Deze week mag Cristian Garin nog even fijn spelen op zijn geliefde gravel in zijn geboortestad Santiago in Chili. Daarna kan hij als top-20 speler in Indian Wells en Miami laten zien dat hij inmiddels ook op hardcourt kan tennissen. Of het vermogen heeft om dat te leren. Cristian Garin op hardcourt: we gaan hem met nieuwsgierigheid volgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s