Onzekere tennistijden

Met de afgelasting van Indian Wells vanwege het coronavirus gaat de tenniswereld onzekere tijden tegemoet. Gaan ook andere toernooien niet door? Of moet er dan maar zonder publiek gespeeld worden? Volgens Steve Simon, de baas van de WTA, was het een serieuze optie om Indian Wells toch te laten doorgaan, zonder publiek. Dan zou het voor de toeschouwers een televisie-evenement zijn geworden. Echter, om ons onbekende redenen heeft de toernooiorganisatie die optie verworpen.

Voetbalwedstrijden in de Champions League worden zonder publiek gespeeld. En ook bij de Fomule 1 van Bahrein zullen geen toeschouwers aanwezig zijn. Waarom kiezen tennistoernooien (nog) niet voor die mogelijkheid? Het betalend publiek bij tennistoernooien is een grote bron van inkomsten voor die toernooien. Dat kan een reden zijn om een toernooi helemaal niet te laten doorgaan, in plaats van zonder toeschouwers te spelen. Aan de andere kant: welke kosten heeft een organisatie als een toernooi wordt afgelast, in de vorm van eventuele claims en misgelopen sponsor-, reclame- en tv-inkomsten? We weten het niet precies. Want we kennen de details van het kosten- en verdienmodel van een tennistoernooi onvoldoende. Laat staan de (financiële) gevolgen van het afgelasten van een toernooi.

We weten wel dat een afgelasting behalve de tenniskijkers vooral ook de spelers zelf dupeert. Tennissers hebben geen arbeidsovereenkomst met een broodheer. Om een boterham te kunnen verdienen, moeten ze wedstrijden en dus toernooien spelen. Als die toernooien niet doorgaan, hebben spelers geen inkomsten. De toppers kunnen zich dat gemakkelijk permitteren. Maar voor alle spelers buiten de top-50 zal dat na verloop van tijd een financieel probleem opleveren.

Over twee weken staat het begin gepland van de Miami Open. De kans dat dat toernooi gewoon doorgaat is nihil. Opnieuw zal de keus gemaakt moeten worden tussen afgelasten of spelen zonder publiek. In het belang van vooral de spelers, maar ook van het (tv-)publiek, dat immers aan de basis staat van alle geldstromen binnen de sport, waaronder de inkomsten van de spelers, hopen wij dat ervoor gekozen kan worden om dan maar zonder toeschouwers te spelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s