Het egocentrisme van Roland Garros

Vanmiddag werd bekend dat het toernooi van Roland Garros wordt verplaatst naar eind september. In eerste instantie dachten we: leuk, twee Grand Slams kort na elkaar. Maar het is allemaal minder mooi dan het lijkt.

Het nieuws is inmiddels een paar uur oud. Maar tot op dit moment schrijft de website van de ATP hier nog met geen woord over. Alleen dat al maakt achterdochtig. Het persbericht van Roland Garros doet ook vermoeden dat het hier een soloactie betreft. Daarin staat dat de Franse bond heeft besloten dat het toernooi wordt verplaatst. Er wordt met geen letter gesproken over overleg met andere partijen. Twitter levert vervolgens het ultieme bewijs. Spelers buitelen over elkaar heen om hun kritiek te uiten, vooral omdat ze het nieuws moeten vernemen via social media. De belangrijkste twitteraar op dit punt is Vasek Pospisil, lid van de spelersraad van de ATP. Hij beklaagt zich erover dat de ATP en de spelers niet zijn betrokken bij het besluit. Wat een vertoning!

Dat de Fransen een chauvinistisch volk zijn, wisten we natuurlijk al. Dit egoïstische solobesluit maakt ze er niet sympathieker op. Eigenhandig, blijkbaar zonder overleg en zonder empathie, gooit Roland Garros de tenniskalender in de war, voor eigen gewin. Immers, hun toernooi vindt nu plaats van 20 september tot en met 4 oktober, tegelijk met de toernooien van Sint Petersburg en Zhuhai. En met de Laver Cup. En dan hebben we het nog niet eens over de WTA-toernooien.

Tevens zit er maar één week tussen de US Open en Roland Garros. Twee Grand Slams in vijf weken, met één week daartussen, op twee verschillende continenten en op twee verschillende baansoorten. In eerste instantie klinkt het leuk, maar het kán natuurlijk niet! Rafael Nadal is titelverdediger op beide toernooien. Hoe in hemelsnaam kan hij die titels verdedigen? En wat gaan toppers doen? Velen van hen zullen (gedwongen) keuzes moeten gaan maken, tussen ofwel de US Open, ofwel Roland Garros. Daarmee dupeert Roland Garros niet alleen de genoemde toernooien, maar ook de US Open én de spelers.

Naar verluidt zullen de ATP en de WTA morgen met een statement komen. We zijn erg nieuwsgierig hoe diplomatiek, maar toch keihard, die bonden Roland Garros de oren zullen gaan wassen. En de spelers zullen zéker ook nog van zich laten horen. Het laatste woord is er nog niet over gesproken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s