De petitie van Sofia Shapatava

De tennisster op de foto is Sofia Shapatava. Door middel van een petitie op internet probeert zij financiële ondersteuning te vinden voor proftennissers die vanwege het coronavirus werkeloos thuis zitten. En dat is nodig.

In The Guardian lazen we over de Duitser Yannick Maden. Maden is 30 jaar en de nummer 149 van de wereldranglijst. Voor hem is het grote geld op de ATP Tour niet weggelegd. Reizend over de wereld sprokkelt hij zijn centjes bij elkaar in het Challenger circuit. Dit jaar heeft hij daarmee ruim 41.000 dollar verdiend, ongeveer 37.000 euro. Dat lijkt veel, maar na aftrek van alle kosten, waaronder de reis- en verblijfkosten, blijft daar maar weinig van over. Ruim twee weken geleden was Maden per vliegtuig onderweg naar het Challenger toernooi van Kazachstan. Het coronavirus was inmiddels begonnen aan zijn destructieve wandel over de wereld. Via zijn telefoon hoorde Maden het gerucht dat de Kazachstaanse overheid Italianen, Fransen en Duitsers in quarantaine wilde plaatsen. Enkele dagen later, vlak voordat Maden zijn eerste wedstrijd moest spelen, bleek dat gerucht werkelijkheid. Hals over kop nam Maden het vliegtuig terug naar Stuttgart, waar hij nu thuis zit, zonder werk en zonder inkomen. Yannick Maden heeft als speler in de top-150 wellicht nog enige financiële reserves. Maar een paar honderd spelers en speelster die lager op de wereldranglijst staan, hebben dat niet.

Een van hen is Sofia Shapatava. Shapatava is een 31-jarige Georgische en de nummer 375 op de wereldranglijst. Zij heeft dit jaar tot nu toe € 3.000 verdiend. Het zijn de vele, vele tennissers zoals zij die, sportief en zéker ook financieel, keihard worden getroffen door het stilvallen van het proftennis. Terwijl we in Nederland gezegend zijn met een overheid die ondernemers en zelfstandigen financieel tegemoet komt, bieden de ITF, de WTA en de ATP de getroffen spelers en speelsters nog geen enkele oplossing. Daarom is Shapatava haar petitie gestart.

In die petitie constateert ze dat vele tennissers in de tennisloze maanden niet in hun levensonderhoud kunnen voorzien en roept ze de bonden op om deze spelers financieel te helpen. En dat doet ze terecht! Want hoewel tennissers hun geld ontvangen van de toernooien waar ze aan deelnemen, zijn ze aangesloten bij de ITF, WTA of de ATP. Die bonden hebben een verantwoordelijkheid richting hun tennissers. Bovendien zou het desastreus zijn voor het proftennis -en dus ook voor deze bonden- als een groot aantal spelers tijdens de lockdown noodgedwongen stopt met professioneel tennis.

De petitie van Shapatava is inmiddels 750 keer getekend. Ondertussen heeft de ITF beloofd dat ze het onderwerp zullen gaan bespreken. Andrea Gaudenzi, de nieuwe voorzitter van de ATP, heeft gezegd dat de mogelijkheden voor ondersteunende maatregelen kunnen worden bepaald wanneer bekend is hoe lang de crisis duurt en wanneer de Tour weer begint. Namens Sofia Shapatava en al haar collega’s zeggen wij tegen Gaudenzi: dat is te laat! De ITF, WTA en ATP moeten nú de handen ineen slaan en een financiële tegemoetkoming voor proftennissers aankondigen en uitvoeren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s