Topjaren: Andy Murray 2016

Topjaren. Daar zijn er in de afgelopen decennia op de ATP Tour vele van geweest. Bijvoorbeeld het seizoen 2016 van Andy Murray. In het begin daarvan evenaarde Murray een negatief record. Maar daarna werd het een weergaloos jaar, met een uniek positief record tot besluit.

Andy Murray begon 2016 als de nummer 2 van de wereld, met een enorme achterstand op Novak Djokovic: Murray had 9.845 punten, Djokovic 16.585. Beiden haalden de finale van de Australian Open, die Djokovic won. De eerste slag was dus voor de Serviër, waarmee Murray de tweede speler in de Open Era werd (na Ivan Lendl) die 5 finales van hetzelfde Grand Slam toernooi verloor.

In de daaropvolgende weken ging het bergafwaarts met Murray. Zowel in Indian Wells als in Miami verloor hij in de derde ronde. Na het toernooi van Madrid was hij inmiddels afgezakt naar de derde plaats op de wereldranglijst, met minder dan de helft van het puntenaantal van Djokovic. Niets wees erop dat Murray nog een bedreiging zou kunnen gaan vormen voor de eerste plaats van Djokovic.

Maar tijdens het toernooi van Rome kwam de ommekeer. Murray won dat toernooi van Rome. Vervolgens haalde hij de finale van Roland Garros, waarna op gras en hardcourt een fenomenale zegetocht volgde. Murray won Wimbledon en aansluitend goud op de Olympische Spelen van Rio. Daarmee werd hij de eerste speler in de geschiedenis (mannen én vrouwen) met twee keer een Olympische titel in de singel. Op hardcourt boekte hij van Peking tot en met Parijs vier opeenvolgende toernooioverwinningen. En doordat Djokovic in de kwartfinale van Parijs verloor van Marin Cilic, realiseerde Murray daar het onmogelijke: op 7 november 2016, een week voor de World Tour Finals, werd hij de nummer 1 van de wereld.

De apotheose staat in ons geheugen gegrift: de finale van de Tour Finals tussen Murray en Djokovic, om de positie van eindejaars nummer 1. Murray won die wedstrijd in twee sets en maakte daarmee een topseizoen compleet. Tevens werd Murray de eerste speler ooit die in één jaar een Grand Slam won, de Olympische Spelen, een Masters 1000 toernooi én de World Tour Finals.

Het tennisseizoen 2016 van Andy Murray was een uniek jaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s