De grote MasterTennis quiz

De MasterTennis tennisquiz: de antwoorden. Afgelopen week publiceerden we de eerste MasterTennis tennisquiz. De ultieme intellectuele uitdaging voor de echte tenniskenners. En hij bleek moeilijk! Niemand was foutloos. Wel hadden enkele deelnemers meer dan de helft van de antwoorden goed. Eén inzender scoorde 8 op 10. Hier volgen de 10 vragen en bijbehorende antwoorden.

Vraag 1: Wat is dit? Jim Courier, Stefan Edberg, Pete Sampras, Goran Ivanisevic, Boris Becker, Michael Chang, Petr Korda, Ivan Lendl, Andre Agassi, Richard Krajicek?

Antwoord: de eindejaars wereldranglijst van 1992. De wereldranglijst van de eerste week van 1993 is uiteraard ook goed. Het klopt ook dat allen een Grand Slam hebben gewonnen, zoals sommige deelnemers als antwoord invulden. Maar we zochten een laag dieper: naar de betekenis van de volgorde van de namen.

Vraag 2: Onderstaande getallen hebben betrekking op grandslam-overwinningen. Over welke speler hebben we het en waar gaat het over: 7-9-1?

Antwoord: John McEnroe, die 7 Grand Slam titels won in het enkelspel, 9 in de herendubbel en 1 in de mixed dubbel.

Vraag 3: Wat vertegenwoordigen de volgende reeksen? 2-0-7-56-1-8-51-12-2-4

Antwoord: de Grand Slam overwinningen (AO, RG, W, US) van respectievelijk Pete Sampras, Rafael Nadal en Roger Federer.

Vraag 4: Wat hebben onder anderen Stan Wawrinka, Novak Djokovic, Boris Becker, Manuel Orantes en Fred Perry met elkaar gemeen, behalve dat ze allen Grand Slam winnaars zijn?

Antwoord: allen wonnen de US Open na tijdens het toernooi matchpoints te hebben overleefd. Dat deden verder ook Pete Sampras en Andy Roddick.

Vraag 5: Welke twee toernooien concurreerden ooit succesvol met de Australian Open waardoor een iets ‘kleinere’ speler de AO won en wereldtoppers elders speelden?

Antwoord: MasterTennis ging bij vraag 5 zelf ook enigszins de fout in. We dachten aanvankelijk dat in 1982 zowel de Davis Cup finale (Frankrijk-VS) en het prestigieuze toernooi in Antwerpen tijdens de Australian Open werden gespeeld. Dat klopt ten dele. Alleen het toernooi in Antwerpen was precies tegelijkertijd. De feiten op een rij, zoals we die nu kennen. De Australian Open voor mannen werd gespeeld van 2 tot en met 13 december dat jaar. Subtopper Johan Kriek won. Het misverstand ontstond omdat het damestoernooi in Melbourne al een week eerder van start ging (op 29 november) en we even dachten dat ook het mannentoernooi in diezelfde periode werd gespeeld. Dat was niet het geval. Conclusie: Frankrijk en de VS speelden op 28 november de Davis Cup finale niet tegelijkertijd met de AO. De Amerikanen wonnen overigens met 4-1. Direct na die DC-finale konden de wereldtoppers het grote geld verdienen tijdens het European Community Championship (ECC) in Antwerpen, met veel meer prijzengeld (en het diamanten racket) dan in Melbourne. Daarom kozen veel toppers voor Antwerpen. Op 5 december 1982 speelden Lendl en McEnroe tegen elkaar in de ECC-finale. Lendl won. Borg (semi-gestopt) en Wilander stonden in de halve finales. Dus alleen het ECC werd gespeeld tijdens de AO.

Vraag 6: ATP-ranglijstenvraag! Welke absolute topspelers horen bij deze drie getallen? We zoeken de namen van 5 spelers. 1, 2, 6.

Antwoord: Patrick Rafter (1 week nummer 1 van de wereld) , Carlos Moya (2 weken nummer 1), Marcelo Rios, Yevgeni Kafelnikov en Thomas Muster ( 6 weken nummer 1).

Vraag 7: Welke speler hoort bij welk getal: 0,832, 0,830 en 0,827?

Antwoord: het zijn de winstpercentages van alle gespeelde wedstrijden in de carrières van respectievelijk Rafael Nadal, Novak Djokovic en Bjorn Borg.

Vraag 8: Roger Federer heeft veel records. Op welk record heeft dit betrekking? 14 jaar en 142 dagen.Antwoord: de tijd tussen de eerste keer nummer 1 van de wereld (2 februari 2004) en de laatste keer nummer 1 (18 juni 2018).

Vraag 9: Welke speler van voor de Open Era zou ooit (onbewezen) een service hebben geslagen van 163,3 mph, wat de op één na hardste service ooit zou zijn?

Antwoord: Bill Tilden.

Vraag 10: In 1999 won een Marokkaanse speler in de tweede ronde van een Masters 1000 toernooi van de nummer 5 van de wereld en voorkwam daarmee dat die nummer 5 na dat toernooi de nummer 1 van de wereld zou worden. Over welke twee spelers hebben we het?

Antwoord: Hicham Arazi en Richard Krajicek.

Iedereen dank voor jullie deelname! De MasterTennis tennisquiz wordt zeker vervolgd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s