MasterTennis interviewt Sem Verbeek

Proftennisser Sem Verbeek (26) is terug in Amsterdam. Corona zorgde ervoor dat hij vanuit Indian Wells terug moest reizen. Hij was ervoor de challenger voorafgaand aan het grote masterstoernooi. Jammer natuurlijk, hij was net lekker bezig en had de top-100 als dubbelaar (nu plek 128) in het vizier. Ooit was hij lid van dezelfde club waar MasterTennis ook speelt, vandaar dat we ’m in de gaten houden en graag af en toe aan het woord laten. Een prettige bijkomstigheid is dat hij goed nadenkt over zijn vak. Neem de tijd en lees het interview met Sem Verbeek. Over familie, independent contractors, trainen met een matras en een speelplan voor vier jaar.

Fijn – ondanks alle corona-ellende – om weer in Amsterdam te zijn? Waar en hoe train je?

‘Het is fijn om met de hele familie bij elkaar te zijn in deze tijd. We zouden allemaal graag willen dat ik nu toernooien aan het spelen was en dus ook van huis was, omdat iedereen binnen de familie weet dat ik daar het gelukkigst van word en zij daar dan energie uit halen. Nu dat dat niet kan, ben ik wel heel dankbaar dat ik weer naar mijn ouders terug kan. Daar put ik veel kracht uit en hopelijk is dat andersom ook zo; we proberen elkaar zoveel mogelijk te motiveren.’

‘We (mijn coach en ik) hebben een weekschema gemaakt om ons aan te houden. Structuur en regelmaat werkt het beste voor mij, dus het was goed dat we dat in elkaar hebben kunnen gezet. Er zijn thuis gewichten en elastieken om aan krachttraining te doen, verschillende plekken en machines rondom het huis om aan conditietraining te doen en ben veel bezig met hand-oog coordinatie en neurologisch werk. Ook is het analyseren van al mijn wedstrijden nu een groot en belangrijk project. Je kan nog steeds heel goed in jezelf en je tennis investeren.’

‘Omdat ik uit het buitenland kwam, hadden we besloten om expres niet te gaan tennissen om zoveel mogelijk binnen te blijven. Daarom hebben we een matras tegen de muur gezet om de groundstrokes te trainen en de muur gebruiken we om de volleys te trainen. Nu dat de periode van 2 weken zelf-quarantaine voorbij zijn, gaan we iets meer tennisuren inlassen. Daar gaan we dit weekend weer over bellen om dat in het weekschema op te nemen.’

Heb je contact met andere Nederlandse profs of KNLTB?

‘De KNLTB had een hele goede mail rondgestuurd om de situaties van (top-)tennissers in kaart te brengen. Zo kunnen zij het beste met het NOC*NSF overleggen over eventuele steun en voor henzelf bepalen wat het beste plan van aanpak is. Alle spelers en trainers kunnen elkaar ook gewoon appen als ze iets willen vragen of gewoon het contact willen onderhouden. Die samenhorigheid lijkt mij ook juist goed op dit moment omdat we met zijn allen hier doorheen moeten komen. Het is voor alle schijven binnen de tenniswereld heel lastig nu; tennisleraren, -parken, leveranciers, winkels, et cetera. Gezondheid staat natuurlijk voorop, dus het is belangrijk dat iedereen zich wel aan de richtlijnen blijft houden.’

We lezen niks over steunregelingen van de ATP of ITF. Gebeurt er iets?

‘Die situatie is inderdaad lastig. Bij de ATP hebben ze de jaarlijkse contributie om Division I lid te worden terug gegeven aan de spelers die dat betaald hadden in 2019. Voor de rest zegt de ATP tot nu toe dat ze geen verdere financiële steun kunnen bieden aan de spelers. De ATP heeft geen bankrekening met reserves, zij halen hun inkomsten uit de toernooien; als er geen toernooien zijn, komt er dus ook niks binnen bij hen. Ze hebben wel andere services aangeboden aan spelers zoals een gepersonaliseerd fitness- en blessurepreventieplan, korting op online lessen, voedingsadvies en hulp bij het groeien van de social media van spelers. De bestuurlijke kant van de ATP interesseert mij enorm, dus heb ik veel contact met de tourmanagers met vragen en discussies over ideeën.’

‘Een groot nadeel voor de spelers is het ontbreken van een spelersbond; dat wordt nu pijnlijk blootgelegd. Er zijn natuurlijk veel meer voor- en nadelen waar goed naar moet worden gekeken voordat een plan wordt gemaakt om zo’n bond te vormen, maar het idee krijgt nu echt significant meer steun vanuit de spelers zelf. Van de ITF weet ik niks, maar het lijkt me sterk dat daar iets te verwachten valt qua steun.’

Wat is je oordeel hierover?

‘Het is belangrijk om te (h)erkennen dat er meerdere kanten van het verhaal zijn. Puur sprekend als speler is het heel vreemd dat er zo weinig gedaan kan worden vanuit de ATP. Helemaal als je het vergelijkt met andere sporten zoals de NBA, honkbal en voetbal; daar hebben ze overeenkomsten bereikt om het geld dat binnenkomt te verdelen tussen de teams en de spelers. Bovendien hebben de spelers gewoon een jaarsalaris; die garantie hebben wij niet omdat we allemaal ‘independent contractors’ zijn. Het is schrijnend om te zien hoe ver de spelers en alle internationale tennisbonden uit elkaar staan en hoe weinig rekening met elkaar wordt gehouden. Kijk alleen maar naar Roland Garros en hoe zij zijn omgegaan met het verzetten van hun toernooi.’

‘Het is daarnaast belangrijk om de situatie van de ATP te erkennen en zoveel mogelijk vanuit hun kant mee te denken. De situatie kan (en moet wellicht) verbeterd worden als alles weer zijn gang kan gaan, alleen daar hebben we nu niks aan; we moeten kijken wat kan met de middelen die er nu zijn. Het is te makkelijk om alle schuld en verantwoordelijkheid bij hun te leggen en dan zelf er niks aan proberen te doen. Daarom lijkt het mij zo goed om als ATP-speler zoveel mogelijk contact te hebben met de mensen binnen de ATP. Hoe meer geluiden zijn kunnen krijgen vanuit de spelersgroep, hoe beter zij een beeld kunnen vormen. Daar kan je dan op verder borduren.’

Durf je al vooruit te kijken? Kan je nog wel door?

‘Ons plan, met mijn coach weer, voor dit jaar gaat er vanuit dat er geen internationale toernooien meer gespeeld gaan worden. Er was, nadat ik mijn bachelor in Amerika had afgerond, een plan samen met mijn ouders gemaakt om ten minste 4 jaar full-time te spelen; daar zou dit het laatste jaar van zijn aangezien 2017 het startjaar was. Ik zal dus minimaal volgend jaar nog een jaar spelen. Daarna zal de balans worden opgemaakt en zullen we kijken of er nog wat jaren aan vastgeplakt kunnen worden. Dat zal liggen aan progressie, plezier en natuurlijk ook het financiële plaatje.’

Het laatste tennisbeeld van jou was van Indian Wells (en wij droomden over de start van IW). Hoe was het daar?

‘Eigenlijk tot aan de afgelasting ging alles zoals het normaal ook zou gaan; spelers waren hard aan het voorbereiden, de faciliteiten waren allemaal open en de sfeer was goed. Spelers hadden het wel over het virus, maar de meesten deden er een beetje lacherig over, ook omdat bijna elke speler dacht dat het geen gevaar voor hun gezondheid vormde. Na de afgelasting sloeg de sfeer helemaal om. Het was voor mij anders omdat ik natuurlijk niet het masterstoernooi zou hebben gespeeld, maar er een paar dagen zou blijven om te trainen. Toch kon je voelen dat er gelijk complete chaos was. Alles werd besproken achter gesloten deuren, dus het was voor bijna iedereen compleet onverwacht. Omdat we toen eigenlijk pas aan het begin van de wereldwijde lockdowns zaten, dacht iedereen dat het een veel te harde maatregel was om het toernooi niet door te laten gaan. Nu dat we weken verder zijn, denkt de meerderheid daar wel anders over.’

‘Wat het park wel goed deed, is het de banen openhouden voor diegenen die niet gelijk naar huis konden. Er kon dus gewoon door worden getraind, maar iedereen probeerde zo snel mogelijk naar huis te gaan omdat het besef wel door begon te dringen dat dit iets heel ernstig zou kunnen zijn. Het voelt inmiddels alsof dit maanden geleden was…’

Je bent een goede dubbelspeler geworden. Hoe verklaar je de grote progressie?

‘De progressie is een combinatie van discipline, voorwaardelijke steun die motiveert, teamwork en zoveel mogelijk plezier halen uit elke dag. Met name in de 4 jaar bij de universiteit werd het aanvallende tennis voor mij steeds aantrekkelijker om te spelen; mijn reflexen werden sneller, mijn anticipatie en bewegelijkheid werden beter en collegetennis leert je heel goed in een team te werken. Dat geeft je meer opties in de samenwerking met een dubbelpartner. Het belangrijkste voor mij is dat je echt leert van elke wedstrijd die je speelt. Je kan letterlijk elke dag weer net iets beter worden; constant jezelf vergelijken met wat voor een speler je was vorige week, vorige maand of vorig jaar in combinatie met het willen verbeteren, is voor mij de grootste bron van plezier. Iedereen met wie ik heb mogen samen spelen heeft een invloed gehad, win- of verliespartij, dus iedereen verdient daar een bedankje voor. We zijn nog lang niet waar we willen zijn en denken kunnen te komen qua niveau, dus het eind is gelukkig nog niet in zicht.’

Alle focus op de dubbel de komende jaren?

‘De focus ligt op het meest efficiënt verbeteren van mijn spel. Daar hoort het zo veel en snel mogelijk spelen van de hogere toernooien bij. Met mijn dubbelranking op dit moment is het mogeljik alleen nog maar Challengers te spelen. Vergeleken met de futures is de professionaliteit en de intensiteit beter, waardoor je ook beter en harder kan trainen. Ik zal me altijd blijven inschrijven voor de singel omdat we weten dat het niveau er is en omdat ik er beter van word. Het is zonde dat de chaos van de veranderingen met rankings er voor heeft gezorgd dat mijn singelranking nu wat achterblijft, maar dat betekent niet dat de progressie ook is gestopt. Mocht het zo zijn dat ik op een gegeven moment naar de ATP’s kan met mijn dubbel en dat betekent dat ik de singel achter moet laten, doe ik dat meteen. Je wordt gewoon een betere speler door week in, week uit met betere spelers te trainen. Het is soms nog moeilijk om jongens te overtuigen om met mij de singel te trainen omdat je toch bekend staat als dubbelaar, maar de overwinningen in de singel helpen daar wel bij. Het idee is om goed genoeg te worden dat als je de kans krijgt om te singelen, je dan goed genoeg bent om de kans te pakken en zo je ranking kan verbeteren.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s