Noah Rubin: everyone has a story

Momenteel hebben we genoeg tijd om te lezen. Dat doen we dan ook, onder andere over tennis. Een fijne website daarvoor is die van tennisser Noah Rubin: Behind the Racquet. Als proftennisser kenden we Rubin niet echt. Ja, we konden ons nog vaag herinneren dat hij ooit op de Australian Open tegen Roger Federer speelde. Meer niet eigenlijk.

Toch was Rubin in 2014 de nummer 6 op de jeugdwereldranglijst en de nummer 1 junior van de Verenigde Staten. Hij trainde in die tijd bij de John McEnroe Tennis Academy. McEnroe zelf noemde Rubin de meest getalenteerde speler die ze ooit op zijn tennisschool hadden gezien. Maar die kwalificatie bleek geen garantie voor succes. In 2018 bereikte Rubin zijn hoogste positie op de wereldranglijst: 118. Hoewel hij nog wel actief is op de Tour, op dit moment als de nummer 225 van de wereld, lijkt dat zijn piek te blijven. Vorig jaar nam hij afscheid van zijn coach, omdat hij die niet meer kon betalen. Hij overwoog serieus om te stoppen met proftennis, maar vond nieuwe energie, op en buiten de baan, door een website over tennissers op te richten: Behind the Racquet.

Het stoorde Rubin dat proftennis voor de buitenstaanders een goudgerand leven lijkt, waardoor er een afstand ontstaat tussen de spelers en de fans. Rubin wilde spelers hun eigen, persoonlijke levensverhalen laten vertellen, waardoor de fans de spelers daadwerkelijk zouden kunnen leren kennen. En waardoor de kloof tussen het publiek en de spelers verkleind zou kunnen worden.Neem het verhaal van Roberto Bautista Agut. We zien in hem de onverstoorbare, ogenschijnlijk saaie tennismachine. Maar een laagje dieper liggen verdrietige persoonlijke ervaringen, met invloed op zijn discipline en doorzettingsvermogen als tennisser. In 2018 overleed plotseling en slechts 52 jaar oud de moeder van Bautista Agut, terwijl zijn vader op dat moment verlamd was als gevolg van een ongeluk. De zorg voor zijn vader kwam ineens volledig terecht op de schouders van Bautista Agut en zijn vrouw.

Desondanks was 2019 een van de beste tennisjaren in de carrière van de Spanjaard. Van het onderliggende drama kregen we pas een klein beetje mee toen zijn vader uiteindelijk ook overleed, tijdens de Davis Cup finale in november vorig jaar. Noah Rubin maakt het mogelijk dat we dergelijke verhalen kunnen lezen, zowel van bekende als onbekende proftennissers. Zoals Rubin het zelf zegt: everyone has a story.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s