Een fusie tussen de ATP en WTA?

Roger Federer tweette er van de week over en hij kreeg direct bijval van Rafael Nadal: een fusie tussen de ATP en de WTA. Het is een idee dat al zo oud is als de bonden zelf. Maar de tennisloze periode en de (financiële) crisis als gevolg daarvan, in combinatie met de steun van Fedal, zouden nu wel ‘ns als een katalysator kunnen werken.

De ATP is opgericht in 1972, de WTA een jaar later, onder leiding van Billy Jean King. Al bij de oprichting van de vrouwenbond probeerde King aan te sluiten bij de mannenbond. Dat werd destijds door de mannen geweigerd. Vele bestuurders daarna hebben gezinspeeld op een fusie. Tevergeefs. Ook de nieuwe voorzitter van de ATP, Andrea Gaudenzi, is voorstander van een samengaan. Sterker nog, Gaudenzi zou daar graag ook de vier Grand Slams bij betrekken, die nu nog zelfstandig en onafhankelijk zijn. Maar een bondsvoorzitter kan roepen wat hij wil; een oproep vindt pas echt gehoor na simpele tweets van Federer en Nadal. Dat is nu gebeurd.

‘Stronger together’, zo wordt de nieuwe fusiebond her en der al genoemd. Dat zou inderdaad het resultaat kunnen zijn. Veel draait natuurlijk om geld. SportBusiness Consulting, een specialist in data, strategie en commercie in de sport, heeft over het jaar 2018 berekend dat de mediawaarde van de wereldwijde sport 49 miljard dollar bedraagt. Het proftennis zou daar nog geen 1,5% van meepikken. Te weinig, gezien de omvang, populariteit en de potentie van de tennissport. Volgens Gaudenzi kan een gecombineerde mannen- en vrouwenbond dat percentage vergroten. Een gezamenlijke bond kan betere deals sluiten met sponsoren, televisiebedrijven en andere mediapartners. Toernooikalenders kunnen beter op elkaar worden afgestemd (met behoud van aparte en gecombineerde toernooien), ranglijstsystematieken kunnen worden gelijkgetrokken en regels kunnen worden geuniformeerd (denk aan oncourt coaching).

Tevens kan met één bond worden bespaard op kosten, wat meer geld oplevert voor de spelers, waaronder voor de financieel kwakkelende onderkant van het proftennis. Als de vrouwenbond bereid is om haar ego opzij te zetten, hoeft over een naam van de fusiebond niet ingewikkeld en duur gedaan te worden: de ATP. De Association of Tennis Professionals. Die naam dekt de lading, voor zowel de mannen als de vrouwen. Wij zijn voorstander!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s