Guillermo Coria: topper zonder Slam

Wat missen we de tour. Misschien nog wel meer nu we zelf weer aan het tennissen zijn. Vandaag zou de finale zijn gespeeld van het Masterstoernooi in Rome, op een van de mooiste tennisparken ter wereld: de Foro Italico. Zelfs een achterafbaantje is een kleine tenniskathedraal waar toeschouwers voelen en zien dat ze onderdeel uitmaken van iets bijzonders – hier staan marketing en glamour niet voorop, hier draait het in alles om tennis. Afijn, genoeg geromantiseer, tennis willen we zien.

In het rijtje topspelers zonder slamoverwinning staat ook Guillermo Coria – inderdaad vernoemd naar die beroemde landgenoot Vilas. De kleine Argentijn was begin deze eeuw korte tijd de King of Clay en bereikte de derde positie op de ATP-ranglijst. Supersnel, goede groundstrokes en een handige dropshot. Het leidde onder meer tot een paar toernooioverwinningen in Masters-toernooien.

In 2004 leek ook alles de goede kant op te gaan op Roland Garros – het was tijd voor een eerste slamoverwinning. In een finale tegen landgenoot Gaston Gaudio leek dat te gaan lukken. Maar op 4-4 40-0 in de derde set en 2-0 voor in sets verloor hij alsnog de derde set. Later kreeg hij nog twee matchpoints in de vijfde set die maar net misgingen. Hij verloor zijn eerste en laatste slamfinale. Het is een verliespartij die hem een loopbaan zou achtervolgen.

Mogelijk de definitieve nagel in de doodskist van zijn tennisloopbaan is de magistrale finale in Rome een jaar later tegen Nadal. Volgens velen een van de beste partijen ooit op gravel – een partij die nog gaat over vijf sets en uiteindelijk meer dan 5 uur duurt. De Argentijn leidt met 3-0 in de vijfde set, maar ook dat is geen garantie voor de overwinning. Rafa wint de uitputtingsslag met 8-6 in de tiebreak. Later dat jaar ontstaan serieuze serviceproblemen (service yips – hoe vertaal je dat?) die leiden tot enorme hoeveelheden dubbel fouten en nog meer verliespartijen.

De neergang zet in en al op zijn 27e in 2009 stopt hij met tennissen, ook vanwege diverse blessures. Wat als hij wel zijn service had gehouden in die derde set in Parijs? Was hij de man die Nadal nog jaren succesvol tegengas had kunnen geven…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s