US Open; tennissen tijdens een pandemie

De US Open is druk bezig om voorbereidingen te treffen voor een veilig toernooi vanaf 31 augustus aanstaande. Een toernooi waar Roger Federer niet aan zal meedoen. Hij maakte vandaag bekend dat hij dit jaar sowieso niet meer zal spelen, vanwege een tweede ingreep aan zijn knie. Dubbele pech voor Federer.

Als het allemaal door kan gaan, wordt de US Open gespeeld onder omstandigheden met allerlei maatregelen en beperkingen. Voordat ze in New York welkom zijn, zullen spelers getest worden op COVID-19. En ook tijdens het toernooi wordt de gezondheid voortdurend gevolgd. Deelnemers van buiten de VS worden met aparte vliegtuigen ingevlogen en spelers overnachten in speciaal voor hen gereserveerde hotels. Om maar wat te noemen. Maar de belangrijkste maatregelen zijn geen publiek en de restrictie van maximaal 1 begeleider per speler.

Vooral deze aankondigingen deden in de afgelopen week wat stof opwaaien. Bijvoorbeeld Roger Federer en Rafael Nadal vinden het maar niks, spelen zonder publiek. Wij moesten daardoor denken aan het huidige voetbal in Duitsland. Men zegt daarvan dat in lege stadions het beste team nog meer kans heeft om te winnen. Immers, de underdog wordt in thuiswedstrijden niet meer gesteund en versterkt door het eigen publiek. Hoe is dat voor tennissers?

Tennis is uiteraard een individuele sport. Het zou ons niet verbazen als het spelen van tenniswedstrijden zonder publiek juist nivelleert. In normale omstandigheden staat een subtopper bij wijze van spreken al direct een set achter, zodra hij een vol stadion binnenloopt voor een wedstrijd tegen een meer ervaren wereldtopper die door 10.000 man wordt toegejuicht. We zijn benieuwd of tennissen zonder publiek de verschillen inderdaad enigszins verkleint. Novak Djokovic bekritiseerde het plan om slechts 1 begeleider te mogen meenemen naar toernooien in de VS. Want hij heeft veel meer man personeel. Daarop kreeg hij op zijn beurt kritiek van Dan Evans, die vond dat Djokovic teveel vanuit zijn eigenbelang redeneerde. Niet iedere speler kan reizen met fysiotherapeuten en fitnesstrainers. Djokovic zou zich wat meer moeten verplaatsen in de minder bedeelde spelers, aldus Evans.

De US Open is van plan om in de tweede helft van juni definitieve plannen voor het aanstaande toernooi naar buiten te brengen. Dat zal hoe dan ook zonder Federer gespeeld worden. Er wordt gezegd dat Federer geluk heeft dat zijn blessure samenvalt met een tennisloze periode. Maar wij noemen het als gezegd dubbele pech. In 2021 wordt Federer 40 jaar. En niemand heeft het eeuwige tennisleven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s