De wereldranglijst: hoe verder?

In de aanloop naar de herstart van de Tour denkt de ATP na over het rankingsysteem. Zoals bekend is de wereldranglijst bevroren sinds de Tour stil kwam te liggen voorafgaand aan het toernooi van Indian Wells. Hoe die ranglijst weer op te starten? De ATP heeft daar een idee voor. En wij ook. Een leeswaarschuwing vooraf: dit wordt een technisch verhaal, voor de liefhebbers.

De wereldranglijst wordt sinds 1973 opgesteld aan de hand van de resultaten van spelers in de laatste 52 weken. Elke week wordt het aantal punten dat een speler in die week behaalt, opgeteld bij zijn totaal aantal punten en vervalt het behaalde puntenaantal in dezelfde week van het voorafgaande jaar. Een optie voor de nabije toekomst die de ATP inmiddels heeft verworpen, is het langer bevriezen van de wereldranglijst, namelijk tot het einde van dit jaar. Het rankingsysteem zou dan pas weer opgestart worden in 2021. Wat ons betreft is het terecht dat die oplossing van de baan is. Want in dat geval zouden alle toernooien tot het einde van 2020, waaronder de US Open en Roland Garros, alleen maar gaan om de eer en het geld en niet ook om ranglijstpunten.

Een mogelijkheid waar de ATP nu serieus naar kijkt, is om de punten die een speler haalt bij een aankomend toernooi toe te voegen aan zijn totaal, ter vervanging van het vorig jaar behaalde aantal punten bij datzelfde toernooi, ténzij het behaalde puntenaantal in dat toernooi in 2019 groter was. In dat laatste geval behoudt die speler het aantal behaalde punten van dat toernooi uit 2019. Met deze optie gaat de wereldranglijst (tijdelijk) verder terug dan 52 weken, maar telt ieder toernooi toch maar één keer mee in het puntenaantal van spelers. Een voorbeeld: Rafael Nadal won de US Open van 2019 en kreeg daarvoor 2000 punten. Als hij bij de komende US Open verliest in de finale, zou hij daarvoor 1200 punten krijgen. Maar bij deze oplossing krijgt hij die 1200 punten niet, maar behoudt Nadal de 2000 punten van zijn overwinning in 2019. Die vervallen vervolgens pas na de editie van de US Open in 2021.

De ATP realiseert zich dat de toernooikalender in de komende maanden augustus en september propvol zit en dat niet alle spelers alle toernooien kunnen spelen. De hiervoor beschreven, nu voorliggende optie is bedoeld om spelers de keuze te geven om bepaalde toernooien niet te spelen, zonder al te grote puntenconsequenties, om te voorkomen dat spelers na de lockdown te snel teveel toernooien gaan spelen, vanwege de druk van de wereldranglijst, met daaraan gekoppelde sponsorbelangen en met blessures als gevolg. Maar die keuzemogelijkheid heeft ook een nadeel. Namelijk dat toppers té rustig gaan opstarten en meer toernooien laten lopen dan wenselijk is. Wederom Nadal als voorbeeld: hij zou de US Open straffeloos kunnen overslaan, om zich optimaal voor te bereiden op de graveltoernooien, waaronder Roland Garros. Als teveel spelers dat doen, worden de deelnemersvelden van de aankomende toernooien uitgehold.

Daarom lijkt het ons beter om de wereldranglijst tot en met het einde van 2021 te baseren op de behaalde resultaten in de afgelopen twee jaar. Het beginpunt van dat extra jaar is dan Indian Wells 2019, zijnde 52 weken voorafgaand aan Indian Wells 2020, het eerste toernooi dat niet doorging vanwege de lockdown. Bij deze oplossing worden de punten die spelers behalen in de aankomende toernooien opgeteld bij hun huidige puntenaantal. Aanvankelijk zonder dat er punten vervallen. Er gaan pas weer punten vervallen vanaf Indian Wells 2021, namelijk de behaalde punten in dezelfde week van 2019. Dus de behaalde punten van Indian Wells 2021 komen bij het totaal aantal van dat moment en de behaalde punten van Indian Wells 2019 vervallen. Dat kan zo doorgaan tot en met december 2021.

Vanaf januari 2022 zou de vertrouwde jaarranglijst weer ingevoerd kunnen worden door op dat moment in één keer alle behaalde punten uit 2020 te laten vervallen. Dan blijven de behaalde punten in 2021 over en kan de oude systematiek van de 52-wekenranglijst weer worden opgepakt. Met deze overgangsperiode duurt het lang voordat de ranglijst weer terug is in de normale situatie. Maar het voordeel is dat spelers bij de herstart van de Tour in de komende maanden minder druk zullen voelen van de wereldranglijst. Niet deelnemen aan een toernooi betekent slechts derving van extra punten. Daar staat tegenover dat wél meedoen loont, in de vorm van de extra punten die dat oplevert. Ons inziens is dit de beste van alle opties.

We zijn benieuwd waar de ATP uiteindelijk voor kiest.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s