De Bryan brothers: een uniek duo

John McEnroe en Peter Fleming, Todd Woodbridge en Mark Woodford, Jacco Eltingh en Paul Haarhuis. Allemaal fantastische dubbels, die toch niet in de schaduw kunnen staan van Bob en Mike Bryan (42). Gisteren werd bekend dat de Bryan brothers per direct stoppen met tennis.

De eerstgenoemde dubbelteams bestonden uit spelers die ook succes hadden in de singel. Voor de Bryans gold dat niet. Zij waren vanaf het prille begin pure dubbelaars. Hoewel vooral Bob aanvankelijk een poging deed om ook in de singel hogerop te komen. Maar heel lang duurde dat niet. Uiteindelijk speelde Bob slechts 61 singelpartijen als professional. Hij haalde in november 2000 kortstondig de 116e plek op de wereldranglijst, alvorens weer gauw af te glijden. Ter vergelijking: Mike speelde slechts 16 partijen als singelaar. En om aan te geven hoe lang de Bryans al meegaan op de Tour: Bob speelde in de singel nog tegen Marcelo Rios en Pete Sampras. Voor de volledigheid: hij verloor die wedstrijden.

Bob en Mike zijn eeneiige tweelingen. En tevens ‘mirror twins’, met Bob als linkshandige en Mike als rechtshandige, wat hun dubbelspel ongetwijfeld heeft geholpen. Al bij de junioren blonken de broers uit. Samen wonnen ze alle denkbare Amerikaanse en internationale jeugdtitels, in totaal meer dan 100. De eerste daarvan als 6-jarigen, in een toernooi voor kinderen tot 10 jaar. Als jeugdspelers deden ze daarnaast ook mee aan de singels. Als ze in toernooien op enig moment tegen elkaar moesten, verboden hun ouders die wedstrijden. Of de één, of de ander kreeg een walkover. Winnen deden ze niet tegen elkaar, maar uitsluitend mét elkaar.

Hun eerste Grand Slam finale behaalden Bob en Mike op Roland Garros, in 2003. Die wonnen ze. En wederom tonen hun tegenstanders van toen aan hoeveel tennisgeneraties de Bryans al meegaan. Ze versloegen in die finale Paul Haarhuis en Yevgeni Kafelnikov. Bob en Mike Bryan maakten hun debuut als proftennissers op de US Open van 1995. Volgende week hadden ze afscheid willen nemen op de US Open van 2020, 25 jaar na dat debuut. Dat had de cirkel rond gemaakt. Maar een afscheid in een leeg Arthur Ashe Stadium wilden ze niet. Een schrale troost is dat nu blijkt dat hun carrière toch met winst van een titel is geëindigd: in februari op het toernooi van Delray Beach. Het beste kunnen we het fantastische dubbeltennis van de Bryan Brothers eren met een filmpje met een paar van hun meest schitterende punten. Bob en Mike Bryan, het einde van een fenomenaal en uniek tennisduo.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s