PTPA: bom onder de ATP

Interessante ontwikkelingen op het bestuurlijke front van het mannentennis: Novak Djokovic en Vasek Pospisil zijn bezig om een nieuwe vakbond voor proftennissers op te richten. Het betreft de Professional Tennis Players Association (PTPA). Een spelersbond die naast de bestaande ATP zou moeten bestaan.

Deze week hebben alle andere spelers een mail ontvangen over dit plan, met het verzoek om zich aan te sluiten. Het plan zou voortkomen uit ontevredenheid over het functioneren van de ATP, die de belangen van spelers niet goed genoeg zou behartigen. Milos Raonic heeft zich al uitgesproken voor de nieuwe bond. Hij beklaagt zich er bijvoorbeeld over dat de bestuurders van de ATP zichzelf in de afgelopen maanden, waarin niet getennist werd en spelers geen inkomsten hadden, geen salarisverlaging hebben gegeven.

De PTPA zou gesprekspartner moeten worden van de ATP en tevens tegenwicht moeten gaan bieden. De nieuwe bond gaat zich bemoeien met de organisatie van toernooien, regelgeving, verzekeringen en medische zorg voor spelers en, uiteraard, de verdeling van inkomsten. Spelers moeten een bijdrage betalen aan de PTPA die afhankelijk is van hun ranking. Hoe hoger de plaats op de wereldranglijst, hoe meer een speler bijdraagt. Men beoogt jaarlijks 317.500 dollar aan bijdragen op te halen. Novak Djokovic en Vasek Pospisil zouden de eerste voorzitters van de bond moeten worden. Behalve dit weten we verder nog niets van de plannen. Via social media hebben we ook nog geen reacties van andere spelers gelezen.

Hoe het ook verder gaat, het lijkt erop dat er een bom is gelegd onder de ATP en het huidige bestuur van het professionele mannentennis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s