De toekomst van het tennis

Wie moet de US Open winnen als het gaat om de toekomst van het tennis? Die vraag zagen we voorbijkomen bij een NY Times journalist. Goede vraag natuurlijk. Tennis is gebaat bij nieuwe sterren die het grote televisiepubliek kunnen bekoren. Het mooiste was een revolutie waarbij Djokovic in een slopende 5-setter ten onder zou gaan tegen een jonge held. Dat scenario blijft voorlopig in de kast. Nu hebben we vier spelers in de halve finales die nog nooit een slam hebben gewonnen. De deur naar eeuwige roem staat open. Hieronder een kleine verkenning op basis van starpower in combinatie met de kansen op de eindoverwinning.

1. Pablo Carrena-Busta is verreweg de minst aansprekende speler bij de laatste 4. Een ietwat saaie speler waar trainers en coaches mogelijk mee weglopen, maar we vermoeden dat maar weinig tennisfans de komende jaren PCB zullen omhelzen als nieuwe tennisheld. We geven ‘m ook weinig kans op de winst.

2. Thiem is een absolute veelspeler, de man die zelfs al tientallen partijen speelde in het corona offseason. Elk jaar weet hij zich te verbeteren. Hij was al een van de beste gravelspelers ter wereld, inmiddels is hij dat ook op hardcourt. Ondanks dat hij bij de lijnrechters op schoot zit bij de return, weet hij met zijn kracht en snelheid toch druk te maken met zijn meedogenloze topspin fore- en backhand. Starpower? Mogelijk. We vinden zijn spel een lust voor het oog – en de kwartfinalepartij van twee jaar geleden tegen Nadal maakte duidelijk dat hij echt weet hoe hardcourt moet worden gespeeld.

3. Zverev! Hij was een tijdje de gedoodverfde kroonprins van de ATP. De jonge Duitser is op de baan soms moeilijk te volgen. Hij is top-10 speler met diverse onvolkomenheden. Een haperende service, matige volley’s en is soms afwezig gedurende de partij – denk maar aan de eerste set tegen Coric. Overigens was die hele partij eigenlijk het aanzien niet waard. Totaal gebrek aan intensiteit waardoor de doodsheid van het lege stadion nog eens extra hard binnenkwam bij de toeschouwers thuis. Tegelijkertijd heeft hij onbetwist uitstraling op en buiten de baan. Inmiddels werkt hij met een nieuwe trainer: David Ferrer. En er zijn al wat aanwijzingen dat hij daar voordeel van heeft. Die service begint in elk geval iets beter te lopen…we zien ‘m terug in de finale.

4. Medvedev, de Rus! Vorig jaar kreeg hij het aan de stok met het Amerikaanse publiek (de middelvinger stak hij onder meer op tegen het publiek). Hij loste dat fenomenaal op tijdens vrij geestige oncourt interviews. Nog belangrijker is dat hij bijna Nadal op de knieën kreeg in de finale. Het is niet echt een glamourboy, zijn spel is mogelijk iets voor fijnproevers, maar we zijn wel fan geworden de laatste jaren. Hoe hij de 3-6 achterstand in de tiebreak wegpoetste tegen Rublev in set 1 was van grote klasse. Niet meer missen, dat straalt hij op die momenten uit. En natuurlijk is er de grote klasse om in rally’s met zijn backhand de bal van crosscourt naar down the line te sturen. Schitterende slag.

Zverev in de finale tegen Thiem of Medvedev? Wie wint die partij? Moeilijk verhaal, eigenlijk is die ene halve finale een waardige finale. Twee spelers in topvorm, beiden zonder setverlies. Dit kan de wedstrijd van het toernooi worden. Als we moeten kiezen dan toch Thiem. De fitheid geeft hier de doorslag – en we zagen bij de Rus toch wat pijntjes in de partij tegen Rublev. Daarna wint de Oostenrijker het toernooi. Zit hier de toekomst van het tennis tussen, de opvolger van Rafa, Roger of Novak? We twijfelen! (En nu Koolhof kijken!)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s