De finale: Thiem tegen Zverev

Vanavond gebeurt het: de eerste nieuwe Grand Slam winnaar sinds Stan Wawrinka in 2014 de Australian Open won. Het wordt Alexander Zverev of Dominic Thiem. Voorafgaand aan het toernooi vroegen we ons af of spelen zonder publiek zou nivelleren. Of outsiders en mindere goden daardoor wellicht voor verrassingen zouden gaan zorgen. Dat was niet het geval.

Stefanos Tsitsipas en Roberto Bautista Agut verloren vroegtijdig, maar dat was het dan wel. Het gedwongen vertrek van Novak Djokovic laten we daarbij maar even buiten beschouwing. Voor ons (en voor velen) is Thiem de grote favoriet om de finale te winnen. En wat ons betreft verdient hij de overwinning ook het meest.

Eigenlijk heeft Zverev dit toernooi matig tot slecht gespeeld en is het een wonder dat hij in de finale staat. Martina Navratilova noemde het spel van Zverev ‘pat-a-cake’. Daarmee bedoelde ze dat hij afwachtend, reactief en laf speelt. Zverev reageerde door te wijzen op zijn head-to-head tegen de Big 3. Een zwakke reactie, die voorbij ging aan het punt dat Navratilova maakte. Ze had gelijk. Zverev zal vanavond initiatiefrijker en aanvallender moeten spelen dan hij tot nu toe heeft gedaan.

De fases van lethargie die hij eerder in het toernooi liet zien, zal hij zich tegen Thiem niet kunnen permitteren. Daarnaast zal hij heel goed moeten serveren. Maar de kans dat Zverev na zes matige wedstrijden de knop in de zevende partij ineens zal kunnen omzetten, achten wij klein. Los van het voorgaande: Thiem is aan de beurt om een Grand Slam te winnen. Zverev komt nu pas kijken in een finale, terwijl Thiem er al drie heeft gespeeld. Vooral in de finale van de Australian Open begin van dit jaar heeft hij bewezen klaar te zijn voor de titel. Maar het blijft een wedstrijd op zichzelf.

Heeft Zverev stiekem toch geleerd van de kritiek op zijn spel? En kan Thiem de druk van zijn status als favoriet aan? Het eerste blijft voorlopig een vraag; het antwoord op de tweede vraag is waarschijnlijk ja. We hopen en verwachten dat Dominic Thiem zijn eerste Grand Slam wint.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s