Wat een finale!

Wat een finale! Het begin was verrassend, de comeback groots en het einde surrealistisch. Gisteren schreven we dat we ons niet konden voorstellen dat Alexander Zverev zijn afwachtende speelstijl zou kunnen wijzigen. En dat we verwachtten dat Dominic Thiem zich niet zou laten verlammen door zijn status als favoriet. Maar allebei gebeurde toch.

Voorafgaand aan de wedstrijd interviewde Eurosport Mischa Zverev. Die vertelde dat hij broer Alexander had meegegeven dat hij tegen Thiem aanvallender moest spelen. Hij moest dichter op de baseline staan, de ballen hoog nemen en regelmatig naar het net gaan. Aldus Mischa. En dat was precies wat Zverev deed.

Zverev speelde bijna foutloos aanvallend tennis, met als basis zijn service, die liep als een trein. Thiem daarentegen oogde nerveus en maakte fout op fout. Vaak afgedwongen, maar nog vaker onnodig. Uiteindelijk werd de finale een reclamespot voor tennis om best of five sets. Bij twee gewonnen sets was de wedstrijd na een uur beslist. Maar als het gaat om drie gewonnen sets, zijn er altijd momenten waarop een wedstrijd kan keren.

Zverev leidde met 2-0 in sets en een break in de derde. Thiem leek dood en begraven. Maar wat kan gebeuren in wedstrijden om best of five, gebeurde ook: Zverev kon zijn hoge niveau niet vasthouden. En Thiem kwam beter in de wedstrijd. De vijfde set was een achtbaan, met wisselende kansen. Eerst een break voorsprong voor Thiem, vervolgens voor Zverev, die de partij op 5-3 kon uitmaken. Maar na een gemiste forehand in het openingspunt kwam hij nooit in de buurt van gamewinst. Aan het slot van de wedstrijd bleven de kansen keren. Totdat Thiem vanaf 6-6 in de tiebreak de twee beslissende punten maakte.

De wedstrijd was niet altijd goed, maar daar malen we niet om. Het scoreverloop en de spanning compenseerden dat royaal. Het was de vierde opeenvolgende Grand Slam finale die tot en met de vijfde set ging en tot het einde spannend was. Precies zoals je wilt dat Grand Slam finales zijn. Het einde van de partij was onwerkelijk. Met Thiem juichend op de grond in een vrijwel leeg stadion.

Alexander Zverev zal nog wel even wakker liggen van dit verlies. Maar als hij verder bouwt op zijn aanvallende spel in deze finale, is hij klaar voor een Grand Slam titel. In zijn vierde finale en vooral op basis van zijn spel gedurende het hele toernooi, is Dominic Thiem de verdiende winnaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s